Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Čistota vody v některých rybnících Vysočiny se zlepšila

V některých přírodních koupalištích na Vysočině se zlepšila kvalita vody. Mezi ně patří rybník Černý na Jihlavsku, který byl podle hygieniků před týdnem ke koupání nevhodný. Od té doby v jeho vodě mírně ubylo zdraví škodlivých sinic i chlorofylu, lidé by se ale měli přesto po koupání raději osprchovat. Podle dnešních údajů krajské hygienické stanice se ještě více zlepšila přehrada Dalešice na Třebíčsku, jejíž voda se za poslední dva týdny vyčistila.

Koncem července neměla dalešická přehrada vodu vhodnou ke koupání, znečištění ale postupně ubývalo. Vzorky vody odebírají hygienici na Koněšínské pláži. Na základě výsledků rozborů z tohoto týdne zařadili přehradu mezi devět přírodních koupališť na Vysočině z celkových 19 sledovaných, která mají čistou vodu.

Na Jihlavsku zůstává čistá voda v rybnících Velký Pařezitý a Malý Pařezitý a v novém přírodním biotopu v Třešti. V okrese Pelhřimov nabízí kvalitní koupání zatopený lom v Horní Cerekvi, jehož voda je průhledná do tří metrů, i nádrž Trnávka. Na Žďársku jsou čisté rybníky Domanínský, Velké Dářko a biotop v Šiklově mlýně. Teplota vody se v těchto koupalištích pohybuje zhruba mezi 20 až 22 stupni Celsia.

Mírné znečistění zjistili hygienici ve vodě šesti přírodních koupališť kraje. Mezi ně patří nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, koupaliště Stejskal v Rouchovanech a čtyři vodní plochy na Žďársku: koupaliště v Novém Městě na Moravě, žďárská nádrž Pilská a rybníky Medlov a Sykovec.

Zhoršenou jakost vody mají kvůli výskytu sinic a překročení limitní hodnoty chlorofylu kromě rybníka Černý také tři koupaliště na Havlíčkobrodsku - Břevnická nádrž a rybníky Kachlička a Ředkovec.

Zákaz koupání letos v létě na Vysočině hygienici zatím nikde vydávat nemuseli.

Autoři | Foto www.turistika.cz

Štítky Kraj Vysočina, koupání, rybník, přehrada, okres Jihlava, Krajská hygienická stanice, okres Třebíč, Dalešice, okres Žďár nad Sázavou, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Čistota vody v některých rybnících Vysočiny se zlepšila | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.