Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní léto zatím přeje na Vysočině zoo a kempům, méně už pak koupalištím

Počty výletníků v jihlavské zoologické zahradě tento rok stoupají. V červenci prošlo jejími branami 74 357 lidí, a to je nejlepší měsíční návštěvnost v historii zoo, sdělil ČTK její mluvčí Martin Maláč. Obsazenost kempů na Vysočině je podle ankety ČTK porovnatelná s loňskou dobrou sezonou. Nejvíc si na letošní léto s proměnlivým počasím stěžují správci koupališť, někteří hodnotí dosavadní návštěvnost jako podprůměrnou.

Jihlavský Vodní ráj, největší koupaliště na Vysočině, má otevřenou venkovní část od 4. června. Do 2. srpna se přišlo vykoupat 18 200 lidí, což podle mluvčího podniku Služby města Jihlavy Martina Málka není vysoký počet.  „Zatím to vypadá, že nevyděláme ani na provozní náklady venkovního areálu a skončíme v minusových číslech,“ uvedl. Kvůli špatnému počasí byl akvapark zatím uzavřen 15 dní. Loni se za celou sezonu vykoupalo ve venkovních bazénech Vodního ráje 56 868 lidí.

Na humpolecké koupaliště Žabák zatím přišlo kolem 7 tisíc lidí. „Červenec nebyl nic moc,“ uvedl správce Jiří Hynek. Koupaliště v Moravských Budějovicích navštívilo v červenci do 10 tisíc lidí, v porovnání s celou loňskou sezonou, které byla díky horkému počasí co do počtu návštěvníků rekordní, to je necelá třetina. 

Nové městské koupaliště v Třešti na Jihlavsku funguje od konce června. Do 2. srpna se tam vystřídalo 10 tisíc lidí. „Jsme spokojeni,“ řekl starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Pomohlo to, že se tam lidé vydávali i ze zvědavosti. Koupaliště má podobu přírodního biotopu, do vody se nesypou chemikálie. Podle dosavadních kontrol hygieniků v něm voda zůstává čistá.

Za půl roku 206 tisíc návštěvníků v jihlavské zoo 

Provozovatelé kempů na Vysočině oslovení ČTK si na letošní léto nestěžují.  Ve žďárském Autokempingu Pilák jsou obsazeny chatky a další rekreanti přijíždějí se stany a karavany. „Zatím bych řekla, že to je dobrá sezona, je hodně podobná té minulé,“ řekla vedoucí kempu Ladislava Procházková.  Ubytovaní hosté využívají nový městský rekreační areál se sportovišti u pilské nádrže, rybaří a hodně také jezdí po okolí na kole.

Návštěvnost na loňské úrovni má zatím také třeba Camp a tábořiště Rouchovany na Třebíčsku. Vodáci vyhledávají kemp Stvořidla na řece Sázavě u Ledče nad Sázavou, přestože jim přepravování lodí letos ztěžuje výluka na sousední železniční trati.

Jihlavskou zoologickou zahradu, nejoblíbenější výletní cíl na celé Vysočině, navštívilo v prvních šesti měsících tohoto roku 132 250 lidí, v meziročním porovnání o 27 procent více. V červenci přišlo dalších 74 357 lidí, o 15 879 vyšší počet než během loňského prvního prázdninového měsíce.  Od začátku tohoto roku do 31. července tak už zahradou prošlo přes 206 tisíc lidí.

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky koupaliště, Kraj Vysočina, léto, Martin Málek, Jiří Hynek, Jihlava, KDU-ČSL, Česká tisková kancelář, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní léto zatím přeje na Vysočině zoo a kempům, méně už pak koupalištím | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.