Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině má před začátkem léta čistou vodu většina přírodních koupališť

Na Vysočině má před začátkem léta čistou vodu většina přírodních koupališť. Z 15 rybníků a nádrží, které zkraje tohoto týdne navštívili hygienici, měly mírně sníženou kvalitu vody jen přehrady Dalešice a Sedlice. I v těch se dá koupat. Teplota vody se u sledovaných vodních ploch pohybovala většinou mezi 20 až 22 stupni Celsia. Aktuální výsledky letošní první kontroly dnes krajská hygienická stanice zveřejnila na webu.

Znovu budou hygienici odebírat vzorky vody 28. června, výsledky na webu zveřejní 1. července.

V nádrži Sedlice na Pelhřimovsku zjistili hygienici tento týden mírně zvýšené množství barviva chlorofyl. Ve vodě přehrady Dalešice na Třebíčsku se podle nich vyskytuje chlorofyl i sinice. V obou těchto nádržích je podle jejich hodnocení přesto voda nezávadná a je málo pravděpodobné, že by rekreanti po koupání mohli mít zdravotní problémy.

Na Havlíčkobrodsku hygienici sledují čistotu vody v Břevnické nádrži a rybnících Kachlička a Ředkovec, na Jihlavsku rekreační rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý. V okrese Pelhřimov kontrolují kromě Sedlice i lom u Horní Cerekve a přehradu Trnávka. Voda v zatopeném lomu byla začátkem týdne nejchladnější, její teplota se pohybovala okolo 17 stupňů Celsia.

Na Žďársku se pravidelné kontroly týkají šesti vodních ploch, i ty mají zatím přes mírně zvýšené množství chlorofylu ve vodě dobré hodnocení. Jde o rybníky Domanínský, Medlov, Sykovec a Velké Dářko, novoměstské koupaliště a Pilskou nádrž. Voda ve Velkém Dářku s rozlohou přes 200 hektarů měla tento týden teplotu kolem 21 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Autokemp Wilsonka

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, Kraj Vysočina, nádrž, rybník, přehrada, Sedlice, Dalešice, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, okres Třebíč, Velké Dářko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině má před začátkem léta čistou vodu většina přírodních koupališť | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.