Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie kontrolovala cyklisty a chodce. Jejich nehody končí skoro vždy zraněním

Na celé Vysočině probíhala v pátek 4. června od 14 do 18 hodin dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontroly nejzranitelnějších účastníků silničního provozu – chodce a cyklisty. Policejní hlídky byly k vidění na různých místech našeho kraje a policisté při nich kromě jiného kontrolovali základní předepsanou výbavu jízdního kola, ale také to, zda cyklisté mladší osmnácti let používají cyklistickou přilbu.

Cyklisté společně s chodci patří mezi nejvíce ohrožené účastníky silničního provozu. „V Kraji Vysočina policisté od začátku roku do konce května evidovali celkem 34 dopravních nehod s účastí cyklistů. Při těchto nehodách jeden cyklista na následky zranění zemřel, jeden cyklista utrpěl těžké zranění a 28 cyklistů se zranilo lehce. Pouze ze čtyř dopravních nehod vyvázli cyklisté bez zranění. U sedmi cyklistů pak policisté zjistili, že byli pod vlivem alkoholu,“ připojuje statistiku Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Tři cyklisté zemřeli 

Je třeba zmínit, že v roce 2020 policisté na Vysočině evidovali celkem 124 dopravních nehod, při kterých měl účast cyklista. V 99 případech byl cyklista viníkem dopravní nehody. Při těchto dopravních nehodách přišli tři cyklisté o život, 17 jich utrpělo těžké zranění a 98 cyklistů se zranilo lehce. „Pouze šest cyklistů vyvázlo z dopravní nehody bez zranění. U celkem 25 cyklistů policisté zjistili přítomnost alkoholu,“ dodává Čírtková.

Cyklisté často zapomínají na svoji bezpečnost a na kole vyjíždějí především bez ochrany hlavy. Tato povinnost ze zákona o silničním provozu sice vyplývá pouze pro osoby mladší 18 let, ovšem přilbu by měl využívat každý bez ohledu na věk, protože vážná poranění hlavy mohou mít fatální následky. „Cyklistická přilba by se měla stát naprostou samozřejmostí. Zapomínat nesmíme ani na to, že přilba musí být schváleného typu a cyklista ji musí mít nasazenou a řádně připevněnou na hlavě,“ doplňuje důležitou informaci mluvčí Čírtková.

Důležitá je také základní předepsaná výbava jízdního kola. Jízdní kolo musí být vybaveno přední odrazkou bílé barvy, zadní odrazkou červené barvy a oranžovou odrazkou na obou stranách pedálu. „Za snížené viditelnosti musí být navíc jízdní kolo vybaveno světlometem svítícím dopředu bílým světlem. Vzadu musí být jízdní kolo vybaveno svítilnou červené barvy. Zadní svítilna může být kombinována se zadní odrazkou červené barvy a může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy,“ jmenuje Čírtková.

Jaká je doporučená výbava kola? 

Blatníky, zvonek, kryt řetězu, hustilka a nářadí nepatří do povinné výbavy jízdního kola podle právního předpisu, ale jsou doporučené pro jeho provoz. Za nesplnění zákonné povinnosti týkající se předepsané výbavy jízdního kola hrozí cyklistovi pokuta v příkazním řízení až do výše dvou tisíc korun. Ve výbavě jízdního kola také nesmí chybět dvě funkční na sobě nezávislé brzdy. Před každou jízdou si cyklista musí náležitě zkontrolovat brzdný systém, neboť se jedná o nejdůležitější prvek, který umožní bezpečné zastavení jízdního kola.

„Při jízdě na kole si musíme dávat pozor také na alkohol. Někteří cyklisté si neuvědomují, že i oni jsou přímými účastníky silničního provozu, byť řídí nemotorové vozidlo. V případě, že by cyklista alkohol před anebo během jízdy požil, tak se dopouští přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který mu ve správním řízení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ upozorňuje na závěr policejní mluvčí.

Policisté doporučují dodržovat několik jednoduchých zásad

  • Sledujte pozorně provoz okolo sebe
  • Jezděte co nejblíže u pravého okraje vozovky
  • Nejezděte dva vedle sebe
  • Nevozte na kole žádné předměty
  • Při každé změně směru jízdy dávejte včas a zřetelně znamení paží
  • Před odbočením vlevo se nezapomeňte ohlédnout, jestli vás někdo nepředjíždí
  • Za snížené viditelnosti nezapomeňte rozsvítit světlomet a svítilnu
  • Za snížené viditelnosti je doporučeno užít oblečení nebo prvky z retroreflexního materiálu
  • Pravidelně kontrolujte technický stav jízdního kola

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, cyklista, chodec, prevence, výbava, jízdní kolo, úraz, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Rambo

hm super ale že tu skoro každy jezdi bez světel a ze sluchatkama v ušich to tu nikdo moc nereši zato bych uděloval pokuty až 3000 kč na miště nezaplatiš tak jdi pešký : chceš poslouchat hudbu ok tak si dej nakolo repraček uslyšiš hudbu i to co se děje kolem tebe a ještě budeš slyšet ! ale tohle je některim policajtum uprdele hlavně že řešej pičoviny

Neděle, 6. června 2021, 17:07Odpovědět

Šípek Petr

Na druhé straně by mohl někdo víc přemýšlet o umístění stojanů na kola, aby byly dostupné JÍZDOU od cyklostezky a ne od chodníku (po chodníku taky nevede cesta na parkoviště pro auta)

Sobota, 5. června 2021, 17:59Odpovědět

Šípek Petr

U cyklistů by bylo na místě zabývat se hlavně tím, jak se věnují řízení. Kolikrát pozoruju jízdu bez nedržení řídítek, navíc ještě s mobilem v obou rukách, přičemž pohled nesměřuje na cestu.... Taky jízda po levé straně (u některých coby jakási fáze odobočování vlevo). Na druhé straně by mohl někdo víc přemýšlet o umístění stojanů na kola, aby byly dostupné JÍZDOU od cyklostezky a ne od chodníku (po chodníku taky nevexd)

Sobota, 5. června 2021, 17:59Odpovědět

Miroslav Kroulík

Pořád tu pitomou vyhlášku neupravili. Na dnešní sportovní pedály "oranžové odrazky" nedám, i kdybych stokrát chtěl zákonu vyhovět. Odrazky vepředu i vzadu taky nejsou to nejdůležitější. Co je ale opravdu důležité, je osvětlení vepředu i vzadu, za tmy nejenom blikačka, ale reflektor, výrazně barevné oblečení případně s reflexními prvky a hlavně helma. Už dávno měla být povinná pro všechny, nejenom pro děti! A samozřejmě by se měl okamžitě obnovit zákaz jízdy po chodníku!!! Taky zakázat všechny elektrokoloběžky a elektrokola přesahující výkonem a výbavou do kategorie elektroskútrů.

Sobota, 5. června 2021, 15:24Odpovědět

Policie kontrolovala cyklisty a chodce. Jejich nehody končí skoro vždy zraněním | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.