Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici nedoporučují koupat se v rybníku Černý na Jihlavsku

Na Vysočině je stále nevhodný ke koupání rybník Černý nedaleko Jihlavy. V jeho vodě jsou podle hygieniků pořád ve zvýšené míře obsaženy sinice a chlorofyl, což pro koupající představuje zdravotní riziko. Na webu to uvedla krajská hygienická stanice.

Vodu nevhodnou ke koupání měla před týdnem i dalešická přehrada na Třebíčsku, a to u Koněšínské pláže. Jitka Štěpanovská z hygienické stanice ČTK řekla, že výsledky rozborů vody odebrané z přehrady tento týden budou zveřejněny až během dneška.

Hygienici na Vysočině tento týden prověřili čistotu vody celkem v sedmi přírodních koupalištích, která měla v posledním červencovém týdnu nejhorší výsledky. Podstatné zlepšení mezi nimi vykázala jen nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, v níž se voda vyčistila tak, že má dobrou kvalitu. Její teplota je mírně nad 20 stupni Celsia.

U zbylých čtyř zkontrolovaných vodních ploch přetrvává zhoršená jakost vody, lidé by se po koupání v nich měli osprchovat. Mezi ně patří Břevnická nádrž a rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku a Pilská nádrž ve Žďáru nad Sázavou. Voda v nich má tento týden teplotu od 21 do 23 stupňů Celsia.

Před týdnem hygienici na území Vysočiny zkontrolovali 19 přírodních koupališť. Čistou vodu na Jihlavsku měly rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý a nový přírodní biotop v Třešti. Na Pelhřimovsku byla voda v pořádku v zatopeném lomu u Horní Cerekve a v nádrži Trnávka a na Třebíčsku v rouchovanském koupališti Stejskal. V okrese Žďár nad Sázavou nabízely kvalitní koupání rybníky Domanínský, Medlov, Sykovec, Velké Dářko a biotop v Šiklově mlýně.

Autoři | Foto www.khsjih.cz

Štítky Kraj Vysočina, rybník, koupání, okres Jihlava, Krajská hygienická stanice, nádrž, Jihlava, okres Třebíč, okres Pelhřimov, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici nedoporučují koupat se v rybníku Černý na Jihlavsku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.