Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V soutěži Vysočiny hodnotící obce v epidemii vyhrály Křižánky a Dlouhé. Zaujala výroba vlastní desinfekce

V soutěži Vysočiny hodnotící fungování malých obcí v době epidemie koronaviru nejlíp obstály Křižánky a Dlouhé na Žďársku. V obci Dlouhé lidé vyráběli ochranné pomůcky i pro nemocnici, dětem tiskla obec během on-line výuky školní materiály. Obec Křižánky například pomáhala seniorům se zajištěním očkování proti covidu-19. Místní obecní úřad zajistil výrobu dezinfekce dle receptury WHO, potřebné chemikálie darovali podnikatelé. Prezentace 23 přihlášených samospráv hodnotila veřejnost i odborná komise.

Soutěž byla otevřená pro obce do 1500 obyvatel. Konala se náhradou za celostátní soutěž Vesnice roku, která byla vloni i letos kvůli šíření koronaviru zrušená. „Obce nám dokázaly, že se opravdu v té nelehké době dokázaly semknout, komunitní život tam pokračoval," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti) k výsledkům soutěže.

Obec Dlouhé s 260 obyvateli vyhrála cenu veřejnosti, získala 6019 hlasů. Během epidemie se snažila pomáhat seniorům i lidem v karanténě. Tradiční akce nahradilo například velikonoční hrkání z rozhlasu a pojízdné peklo, uvedla obec mimo jiné v soutěžní prezentaci. Starostka Jaroslava Hlavatá pochválila za aktivitu mladé lidi. V„ každém případě jsme rádi, že to končí, jako všichni," řekla Jaroslava Hlavatá.

Křižánky dala na první místo komise. I tam například ženy šily roušky, kvůli dezinfekci uvnitř budov obec koupila generátor ozónu. Letos pomáhá seniorům s očkováním, zájemcům zajišťuje i dopravu do očkovacího centra. Starosta Jan Sedláček podotkl, že někteří například nemají řidičské oprávnění. Pro starší obyvatele obec zajistila i vitaminovou kůru, personál školy jim nabídl telefonické rozhovory. V Křižánkách bydlí 400 lidí.

Soutěž pořádal kraj s krajským Spolkem pro obnovu venkova a Sdružením místních samospráv. Vítězové v obou soutěžních kategoriích dostali od kraje shodně 50 tisíc korun. Vesnice, které se v hodnocení odborníků a veřejnosti umístily na druhém místě, byly oceněné shodně 40 tisíc korun, cena za třetí místo v soutěži byla 30 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, správa, koronavirus, soutěž, Vysočina, Křižánky, dezinfekce, Kraj Vysočina, pandemie covidu-19, okres Žďár nad Sázavou, Dlouhé, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, Jan Sedláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V soutěži Vysočiny hodnotící obce v epidemii vyhrály Křižánky a Dlouhé. Zaujala výroba vlastní desinfekce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.