Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na obnovu turistických značek na Vysočině dá letos kraj 350 tisíc korun. Lidé mohou hlásit závady

Na obnovu značení turistických tras na Vysočině letos kraj Klubu českých turistů (KČT) poskytne 350 tisíc korun. Na kvalitu těchto výletních cest má v posledních letech dopad velké kácení v lesích postižených kůrovcovou kalamitou. Případné závady lze hlásit na web www.turistickeznaceni.cz, řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Každoročně se na Vysočině obnovuje jedna třetina sítě," řekl hejtman Vítězslav Schrek. Kraj na tuto obnovu od roku 2003 přispěl v součtu skoro šesti miliony korun. Na Vysočině je podle údajů KČT vyznačeno 3200 kilometrů pěších a lyžařských turistických tras a 2450 kilometrů cyklotras. Obnovování značek a dalších informačních prvků se v tomto kraji za symbolickou odměnu věnuje více než stovka značkařů a 27 kvalifikovaných cykloznačkařů.

Vloni dostal klub turistů od kraje na údržbu tras kvůli kůrovcové kalamitě mimořádně půl milionu korun, celou částku nevyčerpal. „Majitelé a správci lesů, pokud to bylo možné, ponechali pahýly stromů podél cest, a tím jsme tam my nemuseli osazovat ocelové kolíky a další věci. Za to jim patří velký dík," řekl předseda KČT na Vysočině Jaroslav Šlechta. Podotkl, že pokud je potřeba kvůli značení v terénu zabetonovat sloupek, musí se značkaři vracet na místo třeba dvakrát.

Na řadě míst jsou po kácení a odvážení dřeva těžkou technikou rozježděné cesty. Úseky, které by mohly být nebezpečné pro turisty, se podle Šlechty klub snaží i přeznačit. Dodal, že pokud lidé oznámí závady na web, klub je odstraní. „Ale že bychom každý rok prošli celou síť pěších cest, to nejsme schopní," řekl.

Kvůli koronavirové epidemii musel Klub českých turistů i letos rušit řadu akcí pro veřejnost, stejně jako před rokem také odložil slavnostní zahájení nové turistické sezony původně plánované na březen. Loňský program připravovaný v Pelhřimově se uskutečnil až v srpnu. V tomto roce měla jarní slavnost hostit Telč, o náhradním termínu konání zatím podle Šlechty nebylo rozhodnuto.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky správa, Vysočina, turismus, značení, Kraj Vysočina, Klub českých turistů, Vítězslav Schrek, ODS, Jaroslav Šlechta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu turistických značek na Vysočině dá letos kraj 350 tisíc korun. Lidé mohou hlásit závady | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.