Loňské počasí vlastníkům lesa přálo. Dostatek vláhy téměř po celý rok a průměrné teploty se staly pozitivním impulsem. Vhodné podmínky přinesly majitelům lesů radost z minimálních ztrát při zalesňování a přispěly k udržení vysokého tempa zpracovávání kůrovcové kalamity.
„Přesto, že je lesnický provoz z dlouholetého boje s kůrovcem unavený, využívá možnosti, kterou dala příroda v podobě příznivého počasí loňského roku. Zpracovává se hmota, ve které kůrovec přezimoval pod kůrou. Termín jeho jarního přerojení nyní závisí na průběhu počasí. V předchozích dvou letech to bylo na značné části Kraje Vysočina už v průběhu dubna, proto by bylo třeba hmotu s kůrovcem do té doby zpracovat,“ uvedl Lukáš Vlček, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství.
Zvlášť důležité je soustředit se komplexně na ta území, kde je kůrovec takzvaně pod kontrolou. A to jak ze strany vlastníků lesa, tak i ze strany státní správy lesů, jejíž kompetencí je mimo jiné ukládání sankcí. Jde o to vytvořit podmínky, aby zelená část kraje, kde není kůrovcový základ vysoký, zůstala zelenou i nadále. To však bude záviset na mnoha faktorech.
„Chci popřát vlastníkům lesa a nejen jim, aby letošní rok proběhl v příznivých klimatických charakteristikách. Aby vládou přijímaná proticovidová opatření rychle pominula a podařilo se mít dostatek pracovních sil v lesnictví. Aby se i nadále příznivě vyvíjela cena dřeva, jeho odbyt a aby, což je hodně aktuální v následujících řekněme dvou měsících, byly příznivé podmínky na vyzvedávání sazenic a navazující zalesňování,“ dodal náměstek Lukáš Vlček.
Kůrovcová kalamita na Vysočině ani v roce 2021 nekončí. K termínům, se kterými pracuje legislativa, je možné připomenout vyhlášku z oblasti ochrany lesa, která stanoví, že veškeré polomy, vývraty a dříví atraktivní pro rozvoj hmyzích škůdců vzniklé do 31. března musí být zpracovány nebo asanovány nejpozději do 31. května, v lesních porostech, které alespoň částečně zasahují do polohy nad 600 m nadmořské výšky, do 30. června běžného roku.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.