Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Provozovatelé sjezdovek v kraji zatím podnikání nevzdali. Většina čeká na státní dotaci

Provozovatelé oslovených lyžařských sjezdovek na Vysočině chtějí přes nynější ztráty u podnikání zůstat, i kvůli zhodnocení dřívějších investic. Vesměs uvedli, že požádali o státní dotaci za nucené uzavření kvůli pandemii koronaviru, na peníze čekají. O splátkách jednají s bankami i energetiky. Náklady na výrobu sněhu, mzdy, nájmy nebo údržbu a revize zařízení se podle některých středisek za minulou zimu v součtu pohybovaly v milionech korun.

„Nepředpokládáme, že bychom ukončili činnost, ale je tady několik neznámých. Jedna z nich je výška kompenzace," řekl Karel Klapač, správce skiareálu Harusův kopec u Nového Města na Moravě. Stát slíbil za určené období příspěvek do výše 50 procent nákladů, zbývající platby musí podle Klapače skiareál uhradit ze svých rezerv. Nikdo podle něj teď také například neví to, za jakých podmínek bude příští lyžařská sezona.

„Musíme udělat všechno pro to, abychom letošní rok ustáli," řekla Magda Vaňková, která má na starosti sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. Podotkla, že jako podnikatelé v minulých letech do skiareálů investovali hodně peněz. Ztráta za poslední sezonu podle ní narostla i kvůli ujišťování od zástupců vlády, že bude možné lyžovat.

S dalším provozováním sjezdovky Fajtův kopec počítá i lyžařský klub ve Velkém Meziříčí, který také čeká na vyplacení náhrady.

Prodej zbytného majetku 

O dotaci požádal rovněž Pavel Havlíček, provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy. Doplnil, že další peníze na uhrazení nákladů se snaží získat například i prodejem zbytného majetku. „Chtěli bychom pokračovat v lyžování, ale rozvoj (skiareálu) bude zastavený na dlouhou dobu," řekl Pavel Havlíček k dopadům letošní zimy s nulovými příjmy.

V poslední zimě mohla střediska fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem, na Vysočině se většina vleků vůbec nerozjela.

Státní podpora ve formě dotace na provozní náklady se vztahuje na období od 27. prosince do 28. února, tedy 103 dnů. Výše pomoci závisí na počtu a struktuře přepravních zařízení. Nejvyšší možný příspěvek na den je dále určen částkou vypočtenou jako 50 procent průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé dvě sezony.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto sacberk.cz

Štítky rekreace, koronavirus, covid, sjezdovka, provozovatelé, hory, Vysočina, peníze, zima, pandemie covidu-19, Kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, Luka nad Jihlavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé sjezdovek v kraji zatím podnikání nevzdali. Většina čeká na státní dotaci | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.