Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Šest rekreačních rybníků má horší vodu kvůli sinicím

Na Vysočině má horší vodu šest přírodních koupališť. Mezi ně patří Břevnická nádrž a Ředkovec na Havlíčkobrodsku, Černý na Jihlavsku, Sedlice na Pelhřimovsku a rybníky Medlov a Velké Dářko na Ždársku. V jejich vodě zaznamenali hygienici zvýšené množství zdraví škodlivých sinic a někde i více chlorofylu. Lidé by se po koupání v těchto koupalištích měli osprchovat, doporučila dnes krajská hygienická stanice. Koupání zatím nikde nezakázala.

Hygienici tento týden zkontrolovali na Vysočině 19 přírodních koupališť.  Seznam rozšířili o nový přírodní biotop Malvíny v Třešti na Jihlavsku, který je přístupný veřejnosti od 30. června. Jeho hodnocení dopadlo dobře, vodu má čistou. Stejně dobré hodnocení dostalo dalších osm oblíbených rekreačních rybníků a nádrží v kraji. Na Jihlavsku mezi ně tradičně patří rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý pod vrchem Javořice.

Na Pelhřimovsku nabízejí čistou vodu zatopený lom u Horní Cerekve a nádrž Trnávka a na Třebíčsku dalešická přehrada a koupaliště Stejskal u Rouchovan. V okrese Žďár nad Sázavou si udržují kvalitní vodu rybník Domanínský a přírodní biotop v Šiklově mlýně.

U zbývajících čtyř přírodních koupališť na Vysočině zaznamenali hygienici při poslední prověrce jen mírné znečištění vody. Jde o rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku a o tři vodní plochy na Žďársku: koupaliště v Novém Městě na Moravě, pilskou nádrž a rybník Sykovec.

Teplota vody se v přírodních koupalištích Vysočiny před dnešním deštěm pohybovala od 21 do 25 stupnů Celsia.

Autoři | Foto Facebook Přírodního koupaliště Malvíny Třešť

Štítky Kraj Vysočina, rybník, koupání, nádrž, okres Jihlava, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, Medlov, Sedlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Šest rekreačních rybníků má horší vodu kvůli sinicím | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.