Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První den s novým sněhem za námi. Jak probíhala středeční údržba silnic na Vysočině?

Středa 6. ledna znamenala nejen u nás na Vysočině velký příděl nového sněhu. Silničáři proto byli v pohotovosti a měli plné ruce práce. Sjízdnost na dálnici D1 v Kraji Vysočina v rámci zimní údržby zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) přímo prostřednictvím Střediska správy a údržby dálnic (SSÚD) Bernartice a Velký Beranov.

Během včerejšího dne technika při údržbě 93 kilometrů dlouhého úseku dálnice protínající Kraj Vysočina najela za 24 hodin dne 2 563 kilometrů. Pro ošetření povrchu vozovky dálnice bylo použito celkem 187 tun soli a 60 746 litrů solanky NaCl, a dálnici se tak podařilo udržet po celý den sjízdnou bez větších obtížích.

„Zimní údržbu na silnicích I. tříd zajišťuje ŘSD ČR prostřednictvím Krajské správy a údržby silnic Vysočina. Ta se stará o sjízdnost celkem 427 kilometrů silnic I. tříd. V průběhu celého včerejšího dne najela technika při údržbě těchto komunikací přes 3 tisíce kilometrů, přičemž i necelých 100 kilometrů při pluhování zejména v jihovýchodních oblastech kraje. 29 kilometrů bylo najeto při použití inertního posypu,“ sdělil za ŘSD Martin Buček.

SJÍZDNOST: Jsou hlášeny desítky nehod, v Jihlavě při couvání spadlo auto do řeky

Značné množství napadaného sněhu působí nadále velké komplikace v dopravě. V celém kraji je k 14:30 hlášeno 26 dopravních nehod. V kritických místech - stoupáních - mají problémy hlavně kamiony.

Pro ošetření komunikací silnic I. tříd bylo použito 208 tun soli, 10 tun inertního materiálu a 61 834 litrů solanky NaCl. Silnice se tak povedlo udržet převážně mokré místy se zbytky rozbředlého sněhu a sjízdné se zvýšenou opatrností.

Dnes teploty vzduchy ani v místech do 600 m.n.m nepřekročí 0°C a rovněž ve sledovaných úsecích je teplota vozovky pod 0°C. Vozovky jsou většinou mokré po předchozím chemickém ošetření. „Očekává se ještě mírná intenzita sněžení s tím, že by mohlo napadnou 1-3cm nového sněhu. I nadále varujeme před možným namrzáním a tvorbou ledovky v některých úsecích,“ dodává Martin Buček.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky sníh, doprava, údržba, ŘSD, silnice, Kraj Vysočina, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Velký Beranov, Dálnice D1, Martin Buček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První den s novým sněhem za námi. Jak probíhala středeční údržba silnic na Vysočině? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.