Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Letecká záchranka má na Vysočině nového provozovatele i typ vrtulníku. Kvůli počasí zatím nevzlétl

Provozovatelem letecké záchranné služby je na Vysočině od začátku ledna společnost DSA, a. s. Vzešla z výběrového řízení pořádaného ministerstvem zdravotnictví na roky 2021 až 2028. Původní provozovatel, rakouskou společnost Helikopter Air Transport, za uplynulé čtyři roky nalétal pro krajské záchranáře přes 1800 hodin, řekl mluvčí Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček.

Posádka vrtulníku EC 135 s volacím znakem Kryštof 12 zahájila provoz letecké záchranné služby v Jihlavě na Nový rok v 7:00. Stejný typ vrtulníku používala společnost Helikopter Air Transport. Stroje mají podle Janáčka téměř totožné technické parametry. Ten původní uskutečnil za uplynulé čtyři roky 2118 vzletů.

Nový vrtulník vzhledem k nepříznivému počasí, především mlhám, do úterý ještě nevzlétl.

Do konce roku 2016 létal pro pacienty na Vysočině vrtulník BELL 427 provozovaný společností Alfa-Helicopter.

Nový areál slouží od roku 1999

Podle smlouvy uzavřené už v únoru loňského roku bude nový provozovatel letecké záchranné služby platit za nájemné v jihlavské výjezdové základně přes půl milionu korun.

Provoz letecké záchranné služby Kraje Vysočina hradí stát, práce zdravotníků - záchranářů a lékařů je hrazena ze zdravotního pojištění.

Letečtí záchranáři v Jihlavě začali zkušebně pracovat v dubnu 1991 na letišti Henčov u Jihlavy. Krátce poté se základna přestěhovala k nové jihlavské nemocnici ve Vrchlického ulici, kde byl v roce 1999 postaven nový areál zdravotní záchranné služby.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS Kraje Vysočina / Facebook

Štítky správa, zdraví, letectví, záchranná, vrtulník, Vysočina, Kraj Vysočina, letecká záchranná služba, Helikopter Air Transport, Jihlava, Alfa-Helicopter, Eurocopter EC 135, Lékárenský komplex Jihlava, Bell 427

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká záchranka má na Vysočině nového provozovatele i typ vrtulníku. Kvůli počasí zatím nevzlétl | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.