Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Respirátory darované z Tchaj-wanu dala Vysočina dětským domovům. Bylo jich 6 tisíc

Kraj Vysočina rozdělil mezi dětské domovy v kraji respirátory, které do Česka darovala prostřednictvím Senátu tchaj-wanská společnost Autoland. Posledních 350 kusů v pondělí 21. prosince od hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) a předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) obdržel dětský domov v Jihlavě. Podle jeho ředitele Radka Vovsíka pokryje dar přibližně měsíční spotřebu respirátorů.

Domov se školou a střediskem výchovné péče se stará o 37 dětí, na vánoční svátky bude většina z nich u svých rodin, v domově zůstane sedm dětí. Respirátory domov používá při výuce ve vlastní základní škole, s respirátory chodí do škol i desítka středoškoláků, která v domově žije. Velkou spotřebu jich má středisko výchovné péče a denní stacionář pro děti s výchovnými problémy, který byl v listopadu v provozu první rok.

Vysočina získala prostřednictvím Senátu 6000 respirátorů. „Pan předseda si přál, zda by mohla být ta dodávka umístěná do některého ze školských zařízení a my jsme se v rámci Kraje Vysočina dohodli, že je budeme distribuovat do dětských domovů," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek. Roušky byly na Vysočině rozdělené dětským domovů bez ohledu na jejich zřizovatele. Do domovů poputuje za čas zřejmě i druhá dodávka ve stejném objemu. „Jsme si vědomi, že je to zásoba na nějaké dny, tak to ještě posílíme," řekl Schrek.

Je na hejtmanech, kde je použijí 

Senát získal příslib daru 200 tisíc respirátorů. Prozatím mohl mezi kraje rozdělit polovinu. „Roušky byly darované Senátu, my jsme se ale rozhodli, aby to nebylo komplikované, že je darujeme dál krajům. Nějak moc jsme to nepočítali, každý kraj dostal v první fázi 6000 roušek nebo respirátorů. Je na rozhodnutí hejtmanů, respektive krajských rad, jak budou využity," řekl Miloš Vystrčil.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil navštívil Tchaj-wan na konci srpna. Při návštěvě se k darům ve prospěch České republiky rozhodla společnost Autoland Technology, kromě respirátorů věnovala do Česka několik linek na jejich výrobu. Jejich příjemcem je podle Česko-tchaj-wanské obchodní komory česká firma InoCure.

Návštěvu Tchaj-wanu plánoval už Vystrčilův předchůdce v čele Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Cesta se uskutečnila i přes protesty Číny, která ostrovní zemi považuje za svou vzbouřenou provincii. Proti české návštěvě Tchaj-wanu byli i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Zastání naopak Vystrčil našel u části opozice, některých evropských zemí a USA.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Tchaj-wan, správa, koronavirus, školy, senát, děti, Jihlava, rouška, respirátor, Kraj Vysočina, dětský domov, Miloš Vystrčil, ODS, Senát Parlamentu ČR, Vítězslav Schrek, Česko, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Respirátory darované z Tchaj-wanu dala Vysočina dětským domovům. Bylo jich 6 tisíc | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.