Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Výdaje v roce 2021: Na Vysočině od ledna zdraží voda. Za co naopak zaplatíme méně?

Obyvatelům čtyř z pěti největších měst Vysočiny od ledna stoupnou platby za pitnou vodu se stočným o 2,5 procenta až pět procent. Jihlavanům, které dosud zásobovala Vodárenská akciová společnost, se cena nezmění. V centru Žďáru nad Sázavou se v novém roce zvýší hodinový poplatek za parkování z deseti na 20 korun, sazba se podle radnice neměnila 11 let.

Poplatky za vyvážení popelnic v těchto městech příští rok vyšší nebudou, přes pokles počtu cestujících způsobený epidemií nezdraží ani jízdenky v MHD.

Žďár nad Sázavou ale kvůli snížení nákladů omezí rozsah městských spojů. Příští rok tam autobusy MHD najezdí v součtu o 12 procent kilometrů méně než za letošek. Jak uvedla místostarostka Romana Bělohlávková (za KDU-ČSL), město se tak rozhodlo proto, aby nemuselo zdražovat jízdenky nebo zvyšovat doplatek na tuto službu.

Vedení Jihlavy zvažovalo změny, které by zlevnily cestování městskými autobusy a trolejbusy dětem od šesti do 14 let a o něco zvýšily platby seniorům starším 65 let. Debatu o tom ale radnice odložila na příští rok.

Za teplo ušetříme 

Velké vodárenské firmy na Vysočině od ledna zvýší ceny, ale vzhledem k letošnímu poklesu sazby DPH z 15 na deset procent se lednové platby nebudou výrazněji lišit od plateb zkraje tohoto roku. Nejvyšší budou dál na Žďársku, kde bude metr krychlový vody se stočným stát 103,10 koruny. Mírně přes sto korun se stejná platba dostane také na Třebíčsku.

Na Jihlavsku budou lidé nově za metr krychlový vody z vodovodu se stočným platit 99,97 Kč. Nový ceník tamního svazku obcí se poprvé netýká Jihlavy, která bude od příštího roku spravovat své sítě sama. Jihlavané budou za vodné se stočným platit 95,13 Kč. Na Havlíčkobrodsku a v Pelhřimově bude cena shodně okolo 78 Kč.

Průměrná cena tepla z centrálního zásobování v krajské Jihlavě se příští rok sníží asi o pět procent na 557 Kč za gigajoule (GJ) včetně DPH. Pokles je způsobený hlavně zlevněním plynu na světových trzích, uvedl jednatel Jihlavských kotelen Jan Diviš.

Havlíčkobrodská firma Teplo HB stanovila na rok 2021 cenu tepla 553 Kč za GJ, proti letošku je nižší zhruba o 3,5 procenta. I tato společnost využívá k vytápění zemní plyn.

V Třebíči, která má centrální vytápění na biomasu, stanovila firma TTS pro nový rok jednotkovou cenu tepla na 482,90 Kč.

Jak to bude s městskými byty? 

Za odvážení komunálního odpadu budou obyvatelé Havlíčkova Brodu dál platit 720 Kč na hlavu a rok, Pelhřimova 700 Kč a Třebíče 648 Kč. Žďárská radnice drží poplatek na 580 Kč. V Jihlavě zůstane roční sazba na 680 Kč. Jihlavané ale mohou částku snížit o 100 Kč zapojením do programu na podporu třídění.

Nájemné v městských bytech oslovené radnice od ledna zvyšovat nebudou. Například v Jihlavě lze podle smluv nájemné zvednout o roční inflaci, což se vyhodnocuje až v dalším roce. Letos se rozhodnutím rady města nájemné neměnilo kvůli epidemii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Vysočina, 2021, výdaje, Kraj Vysočina, platba, radnice, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Romana Bělohlávková, KDU-ČSL, Jan Diviš, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výdaje v roce 2021: Na Vysočině od ledna zdraží voda. Za co naopak zaplatíme méně? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.