Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domovy důchodců v kraji jsou pro obnovení návštěv. Seniorům chybí kontakt s blízkými

Oslovení ředitelé domovů důchodců na Vysočině jsou pro obnovení návštěv, protože starým lidem osobní kontakt s blízkými chybí. Odkázaní jsou na telefon a internet. Návštěvy teď domovy povolovaly výjimečně v tíživých případech. Pro případné testování návštěvníků ale podle ředitelů chybí zdravotní personál, i kvůli vyšší nemocnosti. V domově Mitrov onemocnělo covidem 30 pracovníků, pomáhá tam armáda.

Návštěvy v sociálních zařízeních kvůli šíření covidu-19 vláda zakázala 9. října. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí řekla, že budou znovu možné od soboty, a to s antigenním testem na covid starým maximálně 48 hodin. Návštěvy mají testovat zaměstnanci sociálních zařízení.

Domov v Mitrově na Žďársku s více než stovkou klientů je teď zřejmě zasažený epidemií nejvíc z pobytových zařízení v regionu. Vojáci tam pomáhají od 18. listopadu. Situace se pomalu začíná lepšit, řekl ředitel Josef Myslivec. Z 30 nakažených zaměstnanců by se mělo do středy vrátit do práce deset. Klientů je nemocných 32. Obnovení návštěv tento víkend ředitel nevidí jako reálné. Předpokládá, že režim návštěv domov zváží zkraje příštího týdne. „Zatím není v našich silách testovat, ale je možné, že po dalším víkendu se pracovníků vrátí víc," řekl Josef Myslivec.

Lidé upadají do letargie 

Podle ředitelky havlíčkobrodského domova důchodců Hany Hlaváčkové by měla organizace návštěv vycházet z možností konkrétních zařízení. Podotkla, že na některých odděleních domova už onemocnění bylo, klienti jsou zdraví a v nejbližší době by jim nakažení nemělo hrozit. Na druhou stranu, zdravotníků má domov se 182 lůžky poměrně málo. „Když jeden onemocní, ostatní ho zastupují. Není úplně reálné, že by jeden stál u vchodu a testoval," uvedla Hana Hlaváčková.

„My to vítáme. Lidi byli strašně dlouho v izolaci, už upadají do letargie," uvedl Petr Krčál, ředitel Domova Jeřabina na Pelhřimovsku. Připomněl to, že klienti byli bez návštěv i zjara. Problém také vidí ve vyčlenění personálu na testování. „Jinak si myslím, že se to zvládnout dá a dá se to i nějakým způsobem domluvit dopředu, protože lidé většinou volají," řekl k obnovení návštěv. Mezi 120 klienty domova jsou vedle seniorů i lidé s mentálním postižením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto domovmitrov.cz

Štítky sociální, domov, senior, covid, koronavirus, návštěvy, Vysočina, návštěva, domov pro seniory, Mitrov (hrad), Kraj Vysočina, Josef Myslivec, Jana Maláčová, ČSSD, Hana Hlaváčková, Petr Krčál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domovy důchodců v kraji jsou pro obnovení návštěv. Seniorům chybí kontakt s blízkými | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.