Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice v kraji plánují návrat k běžné péči. Operovat by se mohlo už koncem tohoto týdne

Všechny krajské nemocnice na Vysočině mají podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) plány na návrat k běžné péči redukované kvůli koronaviru. Nejprve obnoví onkologické a urologické zákroky. Nemocnice Jihlava, ve které se postupně snižuje počet hospitalizovaných, plánuje omezit takzvané červené zóny vyčleněné pro pacienty s covidem-19 a vrátit některá oddělení pro běžnou činnost nemocnice.

„Pro zahájení operativy je klíčové uvolnění kapacit oddělení ARO, odhaduji, že první operace by mohly být provedeny už koncem tohoto týdne," uvedl Vladimír Novotný. Krajské nemocnice podle něho letos stihly asi polovinu operací ve srovnání s loňským rokem.

Jednotku ARO plánuje částečně uvolnit nemocnice v Novém Městě na Moravě, nemocnice v Jihlavě uvolní pro pacienty bez covidu-19 chirurgii. Oddělení je ale nutné vydezinfikovat, což zabere několik dní, řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. Jihlavská nemocnice nyní hospitalizuje 47 lidí s covidem-19, devět z nich je v těžkém stavu. V době největšího rozmachu epidemie bylo hospitalizovaných okolo 110 lidí.

Největším rizikem je rozšíření v sociálních službách 

Nemocnice Pelhřimov už obnovila interní oddělení. „Dále se budeme domlouvat s primáři jednotlivých oddělení na postupném návratu k harmonogramu vybraného spektra operačních výkonů," řekl ředitel pelhřimovské nemocnice Michal Kozár.

V pelhřimovské nemocnici se nyní léčí 48 lidí s covidem-19. Nemocnice snížila počet lůžek vyhrazených pro lidi s koronavirem ze 118 na 97. V případě potřeby je znovu přidá. Podle ředitele představuje největší riziko rozšíření covidu-19 v lůžkových zařízeních sociálních služeb. Jen v pondělí musela nemocnice přijmout jejich 15 klientů. „Nakažení senioři mají většinou, vzhledem k věku, těžší průběh onemocnění, který si žádá hospitalizaci. Uvidíme, jak se situace bude dál vyvíjet," řekl Kozár.

Kraj Vysočina je zřizovatelem nemocnic v Jihlavě, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě, Třebíči a Havlíčkově Brodě. Pracuje v nich asi 5500 lidí.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 4 852
Jihlavsko 5 565
Pelhřimovsko 4 266
Třebíčsko 5 095
Žďársko 6 146
Celkem 25 924
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 18 084
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 350

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 24.11.2020 18:15

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, koronavirus, covid, provoz, Vysočina, COVID-19, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, nemoc, Nové Město na Moravě, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji plánují návrat k běžné péči. Operovat by se mohlo už koncem tohoto týdne | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.