Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Za týden v kraji onemocnělo koronavirem 2857 lidí, 48 zemřelo. Hygienici se bojí návratu dětí do škol

Na Vysočině přibylo v posledních sedmi dnech 2857 potvrzených případů nemoci covid-19. Oproti předchozímu týdnu, kdy přibylo 4307 nemocných, je to výrazné zpomalení šíření nemoci. Vyplývá to z posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště. V souvislosti s covidem-19 zemřelo na Vysočině podle krajské hygienické stanice v posledním týdnu 48 lidí. O týden dřív zemřelo kvůli koronaviru 77 lidí.

Od začátku pandemie zemřelo na Vysočině 334 lidí, u nichž se covid-19 prokázal. Podle ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Jiřího Kose mezi zemřelými převažují lidé i s jinými zdravotními obtížemi narození mezi lety 1930 a 1940. „Už se nám tam ale objevuje i poměrně vysoký počet případů úmrtí okolo ročníku 1950," řekl Jiří Kos. Úmrtí čtyřicátníků a mladších, mezi které patřila i sestra jihlavské nemocnice, jsou podle něho výjimkou. Devětatřicetiletá zdravotnice zemřela 10. listopadu.

Na jihlavské nemocnici vlaje černý prapor. Devětatřicetiletá sestřička prohrála boj s koronavirem

Ve středu 18. listopadu proběhne v kapli jihlavského ústředního hřbitova poslední rozloučení s Kateřinou Šestákovou, zdravotní sestřičkou ortopedicko – traumatologického oddělení jihlavské nemocnice. Podle informací z nemocnice bojovala s nemocí...

Na Vysočině se podle hygieniků nyní s covidem-19 léčí 8363 lidí. „Počet nových případů už tolik nenarůstá, ale pořád se pohybujeme v celokrajském úhrnu někde okolo 400 případů denně. Kolísání souvisí s komunitním šířením, a ne s nějakými ohnisky," řekl Kos. Situace se zlepšuje, ale jasný trend v ústupu epidemie to podle něj ještě není. Příznivé je, že denně přibývá víc uzdravených než nově diagnostikovaných.

Z návratu žáků do škol mají hygienici v kraji obavy. „I když je jasné, že děti do škol patří a s bezpečnostními opatřeními to lze akceptovat," řekl Kos. V provozu byly od začátku školního roku nepřetržitě jen mateřské školy. Od září jich hygienici na Vysočině museli kvůli nákaze uzavřít 50. V posledním týdnu byli nemocní v 27 zařízeních, žádné z nich už ale hygienici celé neuzavřeli,“ řekl Kos.

S trasováním pomáhají také úředníci 

S trasováním kontaktů nakažených pomáhá krajské hygienické stanici celostátní callcentrum i několik státních nebo městských úřadů. Až 50 kontaktů denně řeší i pracovníci Městského kulturního střediska Třebíč, kteří se školili na začátku listopadu. „Je to někdy hodně náročné, obzvlášť když komunikujeme s pacienty starších ročníků. Jsme ale moc rádi, že v době, kdy je kulturní činnost omezená, můžeme být takto společensky užiteční," řekl Rudolf Špičák, grafik kulturního střediska.

Pracovníci jihlavského magistrátu budou hygienikům od pondělí pomáhat s trasováním

Ani hygienici v Jihlavě kvůli současnému náporu nemocných nestíhají trasovat ty, kteří mají pozitivní test na koronavirus. Krajské hygienické stanici v Jihlavě (KHS) proto pomohou s trasováním pro celý Kraj Vysočina také úředníci z jihlavské...

Na celé Vysočině se od počátku pandemie covidem-19 podle ministerstva zdravotnictví nakazilo 26 575 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel Vysočiny připadá 5212 lidí, kteří onemocněli. Mezi kraji v Česku to je druhý nejvyšší podíl. Nejvyšší počet nakažených má při stejném přepočtu Zlínský kraj, kde jde o 5720 lidí. Nejméně lidí zatím onemocnělo v Karlovarském kraji, na 100 tisíc  obyvatel tam připadá 3337 případů této nákazy.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 4 408
Jihlavsko 5 301
Pelhřimovsko 4 022
Třebíčsko 4 806
Žďársko 5 947
Celkem 24 484
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 15 787
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 334

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 19.11.2020 18:15

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, Vysočina, hygienici, školy, COVID-19, Kraj Vysočina, nemoc, Krajská hygienická stanice, Jiří Kos, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, infekční onemocnění, Lékárenský komplex Jihlava, Městské kulturní středisko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden v kraji onemocnělo koronavirem 2857 lidí, 48 zemřelo. Hygienici se bojí návratu dětí do škol | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.