Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Český bramborářský svaz: Sklizeň protahují deště, odbyt se snížil kvůli koronaviru

Letošní sklizeň brambor ještě neskončila, jejich vybírání z brázd zdržují deště. Hektarové výnosy jsou podle Českého bramborářského svazu nadprůměrné, poptávku po bramborách ale snižuje zavření mnoha jídelen kvůli koronavirové epidemii. Pěstitelé teď při prodeji ve velkém dostávají za kilogram okolo 2,50 koruny, což je pro ně cena pod výrobními náklady, řekl předseda svazu Josef Králíček.

„Nabídka konzumních brambor je vysoká a odbyt v důsledku opatření (proti koronaviru) vázne," řekl Josef Králíček. Ve dvoře farem podle něj lidé za kilogram nejčastěji platí mezi šesti a osmi korunami, v závislosti na nakoupeném množství brambor, případně jejich odrůdě.

Na domácím trhu se podle předsedy svazu zatím obchoduje převážně s českými bramborami, ale tlak dovozu pravděpodobně poroste, protože se víc brambor vypěstovalo i v dalších evropských zemích. Produkce v EU proti loňsku podle očekávání stoupne o 3,6 milionu tun. Jen v Německu se odhaduje navýšení o jeden milion tun, uvedl Králíček. Podotkl, že v západoevropských zemích je také určitý problém s odbytem brambor na hranolky, jichž se kvůli opatřením proti covidu-19 vyrábí méně, než se plánovalo.

Na polích zbývají hlavně brambory pro škrobárny

Podle odhadu Českého statistického úřadu k 15. září se sklizeň brambor v zemědělských podnicích Česka letos meziročně zvýší o desetinu na 688 tisíc tun. Hektarový výnos stoupne o 1,63 tuny na 28,82 tuny, dalším dílem k růstu produkce přispělo rozšíření plochy osázené bramborami o 4,3 procenta na 23 877 hektarů.

Včetně zahrádek podle bramborářského svazu letos tato plodina v ČR rostla na 29 800 hektarech půdy, proti loňsku rozloha stoupla skoro o tisíc hektarů, uvedl Králíček.

Sklizené ještě brambory nejsou v Polabí asi na pěti procentech polí. Jinde včetně Vysočiny, kde se pěstují později zrající odrůdy, může ještě zbývat nesklizených 15 až 20 procent ploch, uvedl předseda svazu. Na polích zbývají hlavně brambory, které se vozí na zpracování do škrobáren.

Havlíčkův Brod měl v těchto dnech hostit 30. ročník bramborářských dnů, akce byla zrušená kvůli epidemii. Přednášky připravené na seminář pro pěstitele zveřejní TV Zemědělec.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pěstování, koronavirus, brambory, Vysočina, brambor, COVID-19, Josef Králíček, Evropská unie, Česko, Německo, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český bramborářský svaz: Sklizeň protahují deště, odbyt se snížil kvůli koronaviru | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.