Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Silničáři na Vysočině chtějí nakoupit 21 nových sypačů. Nákup proběhne zřejmě příští rok

Krajští silničáři na Vysočině chtějí koupit 21 nových sypačů, aby mohli ze svého parku vyřadit 30 nejstarších vozidel. Odůvodnění veřejné zakázky v předpokládané hodnotě 100 milionů korun bez daně po včerejším projednání doporučili radní kraje ke schválení v krajském zastupitelstvu. Náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) uvedl, že by se nákup mohl uskutečnit v příštím roce.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny má nyní 154 sypačů s průměrným stářím přes 14 let. Nejstarší vozidla jsou podle náměstka ale více než 30 let stará, což se projevuje v nákladech na opravy. Nové sypače chtějí silničáři nakoupit včetně výměnných nástaveb. „Nahradí nejstarší skupinu sypačů značek Liaz, Škoda 706, Praha a Tatra 815, které silničáři v budoucnu vyřadí z vozového parku,“ řekl. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) silničáři obnovit část sypačů potřebují. „Možná to bude zase nějakou diskusní záležitostí, ale je potřeba, aby to obnovili,“ uvedl.

Jednu ze zakázek krajských silničářů Vysočiny, a to nákup 28 sypačů Iveco z roku 2009, vyšetřoval policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Podle jeho závěrů byla zakázka předražená o 33 milionů korun, z čehož vinil Joukla a ředitele krajských silničářů Jana Míku. Stíhání obou sice letos v březnu zastavil jihlavský soudce Zdeněk Chalupa, ale státní zástupce Kamil Špelda podal na konci května stížnost proti zastavení stíhání (více k tomuto případu čtěte zde).

Autoři | Foto www.ikrajvysocina.cz

Štítky Kraj Vysočina, ČSSD, LIAZ a.s., Jiří Běhounek, Praha, Jan Míka, Iveco, Škoda 706, Tatra 815

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři na Vysočině chtějí nakoupit 21 nových sypačů. Nákup proběhne zřejmě příští rok | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.