Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina ruší velké poutě, v menších obcích zůstanou. Bez atrakcí budou v Polné i Světlé

Na Vysočině zrušila kvůli koronaviru tradiční zářijové poutě města Polná i Světlá nad Sázavou. Podle radnic by nebylo reálné zajistit to, aby u prodejních stánků a atrakcí na náměstích bylo v jednu chvíli nejvýše 1000 lidí. Některé menší obce zatím s poutěmi počítají, podle starostů se ale situace může změnit, pokud se epidemická situace zhorší a ministerstvo zdravotnictví nebo hygienici zpřísní mimořádná opatření.

V Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku s 2700 obyvateli připadá pouť na druhý zářijový víkend. Zastupitelé města se koncem srpna dohodli na tom, že atrakcí i stánků bude jako obvykle. „Váhali jsme, ale pak jsme se většinově dohodli, že není důvod to v tuhle chvíli měnit. S hygienou jsme komunikovali," řekl starosta Pavel Kopecký (ODS). Dodal, že pro hygieniky je akce venku lepší než třeba diskotéka nebo koncert v sále. Na pouti podle jeho odhadu budou nejvýše stovky lidí, podle počasí.

Se svatováclavskou poutí, jejíž součástí má být i žehnání dvou nových kostelních zvonů, zatím počítá i městys Nové Veselí na Žďársku. „Je to venku a lidí tady není tolik. Ale může se stát cokoliv, je to ještě dlouhá doba," řekl starosta Zdeněk Křivánek (za KDU-ČSL).

Zastupitelé pětitisícové Polné na Jihlavsku rozhodli o zrušení „světské" části slavné Mrkvancové pouti 24. srpna. Konat se měla od 11. do 13. září. Na webu radnice uvedla, že si nemůže dovolit vědomě porušit opatření nařízená ministerstvem zdravotnictví.

ANKETA: Letos bez oblíbených mrkvanců. Zastupitelé Polné zrušili zářijovou pouť

Bouřlivou diskuzi na sociálních sítích sklidilo rozhodnutí zastupitelů v Polné na Jihlavsku, kteří zrušili letošní Mrkvancovou pouť. Ta se měla konat ve dnech od 11. do 13. září.

O atrakce svatováclavské pouti letos přijde rovněž Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. O zrušení pouti rozhodla rada města s 6500 obyvateli na mimořádném srpnovém jednání. Vzhledem k velikosti pouti podle nich není možné dodržet stanovené podmínky. „Konečné rozhodnutí bylo oddalováno do poslední chvíle," uvedl starosta Jan Tourek (KDU-ČSL) v prohlášení.

Pouť byla pro letošek zrušená také například ve Žďáru nad Sázavou, se stovkou atrakcí a dvěma stovkami prodejních stánků se jinak řadí mezi největší v Česku. Nejdřív byla pouť přeložená z května na září. Radní města v červenci s ohledem na opatření proti šíření covidu-19 zrušili i tento náhradní termín.

Autoři | Foto akce.cz

Štítky zábava, správa, pouť, koronavirus, covid-19, opatření, Kraj Vysočina, Polná, Golčův Jeníkov, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Světlá nad Sázavou, okres Havlíčkův Brod, KDU-ČSL, Pavel Kopecký, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina ruší velké poutě, v menších obcích zůstanou. Bez atrakcí budou v Polné i Světlé | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.