Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Zákaz platí jen v Kachličce. Nevhodnou vodu má i Trnávka

Na Vysočině hygienici prodloužili zákaz koupání v rybníku Kachlička u vsi Skála na Havlíčkobrodsku, který vydali 20. srpna. Nevhodná ke koupání je podle nich nadále přehrada Trnávka na Pelhřimovsku kvůli znečištění vody sinicemi a chlorofylem. Zhoršenou jakost vody má Břevnická nádrž u Chotěboře. Zbývající rekreační vodní plochy sledované krajskou hygienickou stanicí měly koncem prázdnin celkem dobrou vodu. Vyplývá to z aktuálních údajů na jejím webu.

Hygienici zveřejnili výsledky kontrol šesti nádrží, které měly nižší kvalitu vody v minulém týdnu. Lepší hodnocení než před sedmi dny od nich dostaly rybník Domanínský u Bystřice nad Pernštejnem a žďárská Pilská nádrž. Obě plochy jsou teď vhodné ke koupání, mírně zvýšené v nich je pouze množství chlorofylu. Nezávadnou vodu má také přehrada Sedlice na Pelhřimovsku, vyhřátá je na 21 stupňů Celsia.

Mezi rekreační vodní plochy, v nichž byla čistá voda celé letní prázdniny, na Vysočině patřily rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče, zatopený lom u Horní Cerekve, přehrada Dalešice, rouchovanské koupaliště Stejskal nebo přírodní biotopy v Třešti a Jemnici.

Zákaz koupání vyhlásili hygienici na Vysočině během letošních letních prázdnin jen dvakrát. Kromě osmihektarového rybníka Kachlička se týkal přehrady Trnávka s 98 hektary vodní plochy. U Trnávky platil zákaz koupání od 6. do 13. srpna.

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, koupání, Vysočina, Kraj Vysočina, Trnávka, Kachlička, přehrada, rybník, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Zákaz platí jen v Kachličce. Nevhodnou vodu má i Trnávka | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.