Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Raději se vyhněte Kachličce a Pilské nádrži

Z rekreačních vodních ploch na Vysočině jsou nevhodné ke koupání rybník Kachlička a Pilská nádrž ve Ždáru nad Sázavou. U přehrady Trnávka na Pelhřimovsku hygienici zrušili zákaz koupání vydaný před týdnem. Voda v této přehradě má ale pořád sníženou jakost, lidé by se po koupání měli osprchovat. Vyplývá to z aktuálních informací krajské hygienické stanice zveřejněných na jejím webu.

Hygienici v posledních dnech zkontrolovali šest rybníků a přehrad, které měly v minulém týdnu nižší kvalitu vody. Horší hodnocení než posledně teď dali jen Kachličce a nádrži Pilská, jejichž voda obsahuje hodně sinic a chlorofylu. Na Pilské nádrži se tvoří i vodní květ.

Znečištění sinicemi se snížilo v rybnících Domanínský a Medlov na Ždársku, jejich voda je teď vhodná ke koupání. Ve vodě obou rybníků je pořád zvýšená hodnota chlorofylu. Koupat se dá i v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku, i když i v ní je mírně zvýšené množství chlorofylu.

Mezi rekreační vodní plochy, které měly při poslední kontrole v minulém týdnu čistou vodu, patří na Vysočině Břevnická nádrž, rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý, Velké Dářko, zatopený lom u Horní Cerekve i přírodní biotopy v Jemnici, Třešti a Šiklově Mlýně. Dobré podmínky pro koupání nabízely rovněž přehrada Dalešice a koupaliště v Rouchovanech a v Novém Městě na Moravě.

Čistou vodu má také rybník Sykovec u Tří Studní na Ždársku. V první polovině léta nebyl hodnocen, protože v něm po dubnovém vypuštění a vyčištění bylo málo vody. O rybník se začala starat obec Tři Studně, která upravuje také jeho okolí.

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, přehrada, rybník, Kraj Vysočina, Pilská nádrž, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, Sázava, Trnávka, Medlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Raději se vyhněte Kachličce a Pilské nádrži | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.