Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Asociace krajů chce se slovenským protějškem užší spolupráci

Česká Asociace krajů (AK)se na jednání v Bratislavě dohodla se slovenským Sdružením samosprávných krajů SK8 na vytvoření společné pracovní skupiny. Měla by pomoci při řešení odborných otázek, které samosprávy obou zemí řeší. Ustavena by mohla být do šesti týdnů, řekl hejtman Vysočiny a místopředseda Rady AK Jiří Běhounek (za ČSSD).

„Obě strany se mohou poučit, obohatit - Slováci jsou dál v některých oblastech, my zase v jiných, takže pracovní skupina je smysluplná, protože by měla fungovat bez ohledu na to, jestli budou volby u nás nebo na Slovensku," řekl Jiří Běhounek.

Slovenská strana má podle něj zájem zabývat se v nejbližší době otázkou reformy státní správy. Diskutuje se o zrušení okresů, které jsou na Slovensku stále „prodlouženou rukou" státní správy, řekl Běhounek. Současná krize spojená s koronavirem ale ukázala, že nejsou příliš efektivní. „Je to jako velení armády bez vojska, bez reálných možností zasáhnout," řekl Běhounek.

Mluvilo se o školství i cestovním ruchu 

Slovenskou stranu podle hejtmana zajímalo fungování českého integrovaného záchranného systému nebo školství a dalších oblastí spojených se státní správou a samosprávou. Debata se dotkla i cestovního ruchu. Pokud bude zájem, mohly by si podle Běhounka samosprávy nabídnout turistické destinace. „Ale nedá se to vůbec odhadnout, jaká bude situace na podzim, v zimě a napřesrok. V současné době je zájem o Česko a Slovensko z České a Slovenské republiky enormní, takže není, co bychom na úrovni krajů řešili," řekl hejtman Kraje Vysočina.

Obě organizace se na podobné úrovni sešly podruhé. Další setkání se podle Běhounka bude plánovat až po podzimních krajských volbách v České republice a po ustavení Asociace krajů v novém složení.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, Slovensko, správa, kraje, Asociace krajů České republiky, Jiří Běhounek, Kraj Vysočina, ČSSD, Bratislava, státní správa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asociace krajů chce se slovenským protějškem užší spolupráci | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.