Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj Vysočina zatím dostal z daní skoro o půl miliardy méně, než původně čekal

Kraj Vysočina zatím dostal z vybraných daní skoro o půl miliardy korun méně než pro letošek plánoval. Počátkem tohoto měsíce mu v rozpočtu chybělo 260 milionů korun, protože o 220 milionů zkrátili letošní výdaje krajští zastupitelé už na svém červnovém zasedání. Překlenout nepříznivé období by kraj měl i díky svým finančním rezervám, v investicích pokračuje. Na webu kraje to uvedl náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO).

„Výrazně klesla výtěžnost v případě daní z příjmů fyzických i právnických osob včetně daně z přidané hodnoty," uvedl Martin Kukla.

Kraj Vysočina v letošním rozpočtu předpokládal meziroční zvýšení příjmů z daní o pět procent na 5,2 miliardy korun. Kvůli zpomalení ekonomiky způsobenému opatřeními proti koronaviru se začaly daňové příjmy kraje proti plánu snižovat od dubna. Zástupci krajské samosprávy zatím odhadovali možný propad těchto příjmů za celý letošní rok až na 700 milionů korun.

Další škrty se nechystají 

Pokles daňových příjmů se podle náměstka zastavil počátkem tohoto měsíce, kdy kraj dostal z daní asi o 20 milionů více než ve stejné době než před rokem. „Máme ale teprve první srpnovou tranši, nevíme, jak dopadne druhá," upozornil. Další škrty v rozpočtu teď podle Kukly kraj nechystá.

Krajský rozpočet Vysočiny pro letošek byl schválený s výdaji okolo 12,6 miliardy korun. K očekávaným ročním příjmům 11,8 miliardy korun plánoval přidat 800 milionů z krajských rezerv kvůli financování dotovaných akcí.

Kraj Vysočina už připravuje návrh rozpočtu pro rok 2021. Kvůli letošnímu výpadku příjmů především ze sdílených daní by příjmová stránka rozpočtu mohla být nižší až o desetinu.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky hospodářství, správa, daně, peníze, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, daň, rozpočet, Martin Kukla, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina zatím dostal z daní skoro o půl miliardy méně, než původně čekal | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.