Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Vysočině jsou turisté nejčastěji v přírodě. Koupání je láká už o něco méně

Na Vysočině měla do poloviny letních prázdnin nižší návštěvnost jihlavská zoologická zahrada. Chladnější začátek léta měl dopad na letní koupaliště. Podle ankety jezdí do kraje hodně turistů kvůli přírodě. V Campu Velkopařezitý poblíž Telče letos přibyli rekreanti se stany a karavany, tradičně zcela obsazené jsou v tomto kempu chatky.

S červencovou návštěvností kempu u rybníka Velký Pařezitý je jednatel Eduard Jakhwert spokojený. Kemp je ale běžně v provozu celoročně. Propad způsobený jarními plošnými opatřeními vlády proti koronaviru podle jednatele úspěšné léto určitě nevyrovná.

Víc lidí než jindy chodí od začátku prázdnin na státní hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou. „Teď je to docela dobré, návštěvnost se zlepšuje," uvedl kastelán Marek Hanzlík. Jarní výpadek se ale ani tam zatím vyrovnat nepodařilo.

„Návštěvnost je pěkná, dá se srovnat s tou loňskou," řekla ředitelka městského kulturního střediska v Třebíči Jaromíra Hanáčková. Město s památkami UNESCO hned po uvolnění opatření proti koronaviru rozjelo kampaň Zažijte Třebíč! „Jenom máme obavy, aby nám to nezhatila ta zhoršující se situace," podotkla Hanáčková. Nemocní s covidem-19 teď v kraji přibývají hlavně na Jihlavsku.

Čeští turisté podle Hanáčkové v Třebíči vyrovnávají výpadek zahraničních hostů, kteří se například na návštěvnosti Zadní synagogy podíleli pětinou. „Řekla bych, že letos je Třebíč cílem jednodenních výletů Čechů," uvedla.

Červencová čísla návštěvnosti se moc neliší 

Koupaliště podle oslovených provozovatelů zatím doplácela víc na počasí než na strach z nákazy. Venkovní část jihlavského akvaparku Vodní ráj je v provozu od 13. června, kvůli tehdejším opatřením proti viru odložila zahájení sezony o týden. V červnu se vykoupalo jen něco přes 1700 lidí, loni v červnu 15 tisíc.

Červencová čísla návštěvnosti už se tolik neliší. Loni v červenci přišlo do Vodního ráje 11 100 lidí, letos do 29. července 9 500. Ale například tento týden v úterý, když bylo horko, se u bazénů vystřídalo 2200 lidí. „Je vidět, že pokud je hezké počasí déle než jeden dva dny, tak ti lidé dorazí," uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Z turistických cílů Vysočiny má dlouhodobě nejvyšší návštěvnost jihlavská zoo. Letos do 27. července přišlo 130 tisíc lidí, o 70 tisíc méně než ve stejné době minulých let. „Důvod propadu je zřejmý - opatření související s bojem proti epidemii," uvedl mluvčí zahrady Martin Maláč. V červnu přišlo do zahrady kolem 37 tisíc lidí místo obvyklých 40 tisíc. Tento měsíc si koupilo vstupenku asi o 20 tisíc lidí méně než minulé roky.

Autoři | Foto Aqupark Vodní ráj Jihlava / Facebook

Štítky rekreace, památky, turistika, Vysočina, léto, prázdniny, Kraj Vysočina, COVID-19, Jaromíra Hanáčková, Třebíč, Telč, Martin Málek, Lipnice, Sázava, příroda, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině jsou turisté nejčastěji v přírodě. Koupání je láká už o něco méně | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.