Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Domanínský rybník má zhoršenou kvalitu vody

V Domanínském rybníku na Žďársku je zhoršená kvalita vody kvůli sinicím a chlorofylu. Ostatní přírodní koupaliště, jejichž kvalitu vody hygienici na Vysočině pravidelně kontrolují, mají vodu ke koupání vhodnou. Jen u nádrže Sedlice a rybníku Kachlička doporučují po koupání sprchu. Teplota vody je okolo 20 stupňů Celsia. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila krajská hygienická stanice na svém webu.

Pracovníci hygienické stanice kontrolovali přírodní vodní plochy po dvou týdnech, prověřili jich 16. V Domanínském rybníku je voda průhledná do 1,2 metru, její teplota je přes 20 stupňů Celsia, velké množství sinic a chlorofylu ale může citlivější lidi dráždit a způsobit jim zdravotní potíže. V případě Sedlice na Pelhřimovsku a Kachličky na Havlíčkobrodsku by se zdravotní potíže vyskytovat neměly.

Vodu vhodnou ke koupání mají na Havlíčkobrodsku Břevnická nádrž i rybník Ředkovec a na Jihlavsku rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý. Čistá voda zůstává i v zatopeném lomu v Horní Cerekvi a v přehradě Trnávka na Pelhřimovsku. Na Třebíčsku se mohou lidé bez obav koupat v přehradě Dalešice i v rouchovanském koupališti Stejskal.

Čistou vodu má také většina vodních ploch na Ždársku, tedy rybníky Medlov, Velké Dářko, novoměstské koupaliště a nádrž Pilská. Ve dvousethektarovém Velkém Dářku měla voda tento týden teplotu 19,2 stupně Celsia, o čtyři stupně víc než před dvěma týdny. Rybník Sykovec je vypuštěný.

Autoři | Foto ekempy.cz

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, rybník, Kraj Vysočina, stupeň Celsia, Krajská hygienická stanice, Sedlice, Kachlička, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Domanínský rybník má zhoršenou kvalitu vody | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.