Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stavebním podnikům v kraji stoupla výroba o 14 procent. Koronavirová krize se jich moc nedotkla

Stavebním podnikům sídlícím na Vysočině stoupla v prvních třech měsících letoška výroba o 14,2 procenta na 1,094 miliardy korun. Stavební výroba rostla ve větší části Česka, nižší produkci než ve stejné době vloni měly stavební firmy jen ve čtyřech krajích. Podle údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu se v ČR tato výroba od letošního ledna do konce března zvýšila o 15,5 procenta.

Výrazně nižší stavební výrobu než v loňském prvním čtvrtletí letos měly podniky v Libereckém kraji a Karlovarském kraji. V Libereckém kraji, kde byl největší propad, tato výroba klesla o čtvrtinu. Mírný pokles výroby vykázaly i stavební firmy Plzeňského a Jihočeského kraje. Naopak na jihu Moravy stavební výroba meziročně stoupla o 26,4 procenta.

ČSÚ pravidelně zjišťuje základní ukazatele stavebních podniků, které zaměstnávají 50 a více lidí. Tyto firmy sídlící na Vysočině měly v letošním prvním čtvrtletí v průměru 3661 pracovníků, proti stejnému loňskému období o 3,8 procenta méně.

Zaměstnanci stavebních podniků na Vysočině dostávali od ledna do konce března v průměru 34 332 korun hrubého měsíčně. V meziročním porovnání jejich mzdy stouply o 5,1 procenta. Průměrná mzda v ČR byla v těchto firmách 36 777 korun, proti loňskému prvním čtvrtletí roku se zvýšila o 4,5 procenta.

Práce na obchvatu Beranova měly asi desetidenní zpoždění 

Opatření proti koronaviru se dotkla stavbařů méně než průmyslových závodů. Některé stavby v kraji pokračovaly i v nouzovém stavu, jiné byly pozastaveny krátkodobě. Práce na stavbě silničního obchvatu Velkého Beranova na Jihlavsku se podle kraje zpozdily asi o deset dní.

Podle plánu postupuje rekonstrukce D1, uvedl již dříve generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Podle něj se sice dílčí problémy kvůli koronaviru objevily, konečné termíny ale platí.

Za celý minulý rok měly stavební firmy sídlící na Vysočině výrobu za 6,64 miliardy korun. V porovnání s rokem 2018 se zvýšila o půl procenta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, ČSÚ, Vysočina, 1. čtvrtletí, statistika, výroba, Česko, Kraj Vysočina, koronavirová krize, stavební firma, Český statistický úřad, Liberecký kraj, Karlovarský kraj, Radek Mátl, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním podnikům v kraji stoupla výroba o 14 procent. Koronavirová krize se jich moc nedotkla | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.