Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Daňové příjmy se Kraji Vysočina už nyní snížily o více než 200 milionů korun

Za prvních pět měsíců letošního roku zaznamenal Kraj Vysočina pokles daňových příjmů oproti schválenému rozpočtu ve výši 220 milionů korun. První propad se projevil v měsíci dubnu, další ještě výraznější byl následně v květnu.

„Proto jsme doporučili krajskému zastupitelstvu schválit už nyní snížení rozpočtu o 240 milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla, ale zdůraznil, že omezování se nijak nedotkne investičních akcí a rozpočtů krajem zřizovaných příspěvkových organizací.

Kvůli zpomalení ekonomiky nedojde ani k plánovanému převodu 75 milionů do Fondu strategických rezerv. Do konce roku by podle odhadu krajských ekonomů mělo v rozpočtu kraje chybět 500 až 700 milionů korun. „Abychom udrželi všechny naplánované investiční akce, jsme připraveni sáhnout do rezerv. Ty jsme posilovali v předchozích několika letech, zásadně především loni,“ zdůraznil náměstek Martin Kukla.

Dopad na budoucí rozpočet Vysočiny 

V březnu byly daňové příjmy do krajského rozpočtu ještě o 85 milionů vyšší než předpoklad, v dubnu došlo k propadu 50 milionů a následující měsíc se ztráta výrazně prohloubila. Pro letošní rok počítal Kraj Vysočina s příjmy z daní ve výši 5,2 miliardy korun. Už nyní je zřejmé, že této částky rozpočet nedosáhne. Současná ekonomická situace bude mít i dopad do příprav budoucího rozpočtu Vysočiny.

Střednědobý výhled rozpočtu podle Martina Kukly počítá s osmiprocentním poklesem příjmů v příštím roce a pouze dvouprocentní opatrný růst příjmů v letech následujících. K takto konzervativnímu přístupu při tvorbě a plánování rozpočtu muselo vedení kraje naposledy přistoupit v letech 2009 a 2010, kdy ekonomiku ovlivnila krize. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky daň, příjem, peníze, Kraj Vysočina, rozpočet, Martin Kukla, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daňové příjmy se Kraji Vysočina už nyní snížily o více než 200 milionů korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.