Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj vyčlenil další miliony na opatření proti koronaviru. Peníze pokryjí hlavně výdaje hasičů

Kraj Vysočina uhradí krajským hasičům 6,5 milionu korun za opatření proti koronaviru. Schválili to zastupitelé, kteří mimořádně zasedali v Třešti na Jihlavsku. Příspěvek má pokrýt zvýšené výdaje, které hasiči kvůli ochraně veřejnosti před nemocí covid-19 měli. Zároveň zastupitelé vyčlenili na opatření proti koronaviru dalších 21milionů korun, už dřív uvolnili z rezerv 50 milionů korun.

Mezi výdaje hasičů patří vydezinfikování obce Kynice, která byla v druhé polovině března v karanténě, stavba stanů sloužících jako odběrná místa u některých krajských nemocnic nebo příprava a rozvoz dezinfekce a ochranných prostředků. Hasiči za to požadovali čtyři miliony korun, dalších 2,5 milionu korun byla úhrada za nákup masek a filtrů, které lze používat jako náhradu za nedostatkové respirátory třídy FFP3. Nakoupit je mohli jen hasiči, ale používaly se i v nemocnicích. Lze je použít opakovaně.

Hasiči podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) také vyšli vstříc kraji při pomoci v domově pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku, když mu kvůli onemocnění covid-19 chyběl personál.

Nákup ochranných prostředků 

Vyčleněných 21 milionů korun bude možné použít mimo jiné na nákup ochranných prostředků, které mají podle hejtmana zůstat v současné době nemocnicím jako „nedotknutelná zásoba", nebudou běžně spotřebovávané a budou připravené pro případ zhoršení či návratu epidemie. „Pokud by je potřebovali na něco použít, musí je sami doplnit, bude to kontrolováno," řekl hejtman Jiří Běhounek.

Část peněz je také na nákup termokamer, případně dalších plicních ventilátorů, které se používají při komplikovaném průběhu nemoci. Podle hejtmana existuje na celostátní úrovni debata, že by přístroje hradil stát a jako zbytný majetek je převedl na kraj. „Předpokládám osobně, že se nám podaří dojednat to tak, že nám to potom převedou bez toho, aniž bychom to museli platit, ale finance na to musíme mít, další zastupitelstvo je až v červnu," řekl před hlasováním o uvolnění peněz z rezerv.

Krajští zastupitelé v úterý 12. května zasedali v třešťské střední škole, která disponuje většími prostory, aby mohli zachovat rozestupy povinné při dodržování opatření proti koronaviru.

Autoři | Foto ddhb.cz

Štítky správa, hasiči, Vysočina, COVID-19, peníze, Kraj Vysočina, nemoc, okres Jihlava, Třešť, Jiří Běhounek, ČSSD, Kynice, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vyčlenil další miliony na opatření proti koronaviru. Peníze pokryjí hlavně výdaje hasičů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.