Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vysočina má již 6 nakažených koronavirem. Jihlavská nemocnice shání látkové roušky

, aktualizováno 16. března 2020, 11:24

Kraj Vysočina hlásí čtyři nové případy pacientů, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Celkem jich tak je již šest. Méně – aktuálně tři případy – už má jen Liberecký kraj. Nejvíce lidí s koronavirem hlásí Praha - celkem 109.

První dva nakažení byli muž a žena ze Žďárska. Pozitivní testy měli minulý týden. Podle dostupných informací se muž vrátil ze své pracovní cesty v Itálii.

Vysočina hlásí druhý případ koronaviru, má ho partnerka již nakaženého muže ze Žďáru

Krajští hygienici v pátek potvrdili druhý případ koronaviru na Vysočině. Jedná se o ženu, která žije s již nakaženým mužem, který se v průběhu týdne vrátil z pracovní cesty z Itálie.

O čtyřech nových případech na Vysočině informovalo dnes ráno na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Podle serveru novinky.cz se čtyři nakažení lidé účastnili hasičské oslavy v obci Kynice na Havlíčkobrodsku. Tři ženy a jeden muž se léčí doma. 

Oslava dobrovolných hasičů se podle starostky Jaroslavy Smetanové konala 7. března. Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru z krajské hygienické stanice řekla, že jedním z účastníků oslavy byl někdo z Prahy, kdo byl na koronavirus pozitivní.

Nemocnými jsou příbuzní muž a žena a dvě ženy, které jsou také příbuzné. „Údajně měli lehké příznaky, ale jsou velmi masivně osídleni virem," řekla Alena Dvořáková. Testování lidí z oslavy podle ní zřejmě bude pokračovat.

V karanténě jsou v obci další lidé včetně starostky, které byla nařízená v pátek, nebo místostarosty. Oba jsou členové krizového štábu a prostřednictvím telefonů a počítačů pracují dál. Snaží se zajišťovat lidem informace, jsou připravení zorganizovat i pomoc těm, kteří by potřebovali například nakoupit.

Obec Kynice má asi 90 obyvatel. Je bez občanské vybavenosti. Nemá obchod, mateřskou ani základní školu.

Nejvíc nakažených je v Praze 

K sedmé hodině ranní bylo pole statistiky ministerstva zdravotnictví v České republice celkem 298 prokázaných případů onemocnění nákazou COVID - 19. Celkem prošlo testováním 5068 osob. Největší počet nakažených má Praha (109), následuje Olomoucký kraj (33) a Středočeský kraj (28).

Nemocnicím chybí ochranné pomůcky 

Nejen jihlavská nemocnice bojuje s nedostatkem ochranných pomůcek. Zdravotnická zařízení proto využívají nabídky ochotných lidí a organizací, které nabízejí pomoc třeba s podomácku ušitými rouškami. Jihlavská nemocnice dnes ráno zveřejnila na svém facebookovém profilu výzvu. Nutně shání látkové roušky. „Prosíme všechny, kteří by nám chtěli pomoci a mají šikovné ruce a šicí stroje po ruce. Máme nedostatek roušek a uvítáme ručně šité. Sběrné místo je u nás na informačním centru. Moc děkujeme.“

Od dnešní půlnoci platí nařízení vlády, které zakazuje volný pohyb občanů. Karanténa platí do šesté hodiny ranní 24. března. Vláda svým rozhodnutím zakazuje na celém území republiky volný pohyb s výjimkou cest do zaměstnání nebo jiné obdobné činnosti, nezbytných návštěv rodiny, nákupů, cest k lékaři, veterináři a jiných neodkladných záležitostí.

Vláda dnes večer vyhlásila kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku. Karanténa platí od dnešní půlnoci do šesté hodiny ranní 24. března. Vláda svým rozhodnutím zakazuje na celém území republiky volný pohyb...

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, testování, nemocnice, zdraví, roušky, COVID-19, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, rouška, Praha, Liberecký kraj, slavnost, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Alena Dvořáková, Kynice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má již 6 nakažených koronavirem. Jihlavská nemocnice shání látkové roušky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.