Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ORKÁN SABINE: E.ON odvolal na Vysočině kalamitní stav, v opravách pokračuje

Společnost E.ON zásobující elektřinou většinu Vysočiny odvolala ke 12:00 kalamitní stav. Bez proudu zůstává asi 1000 jejich zákazníků, řekla mluvčí společnosti Božena Herodesová. Dopoledne bylo bez proudu asi 3000 domácností. ČEZ Distribuce, která má dodavatele na Havlíčkobrodsku, podle mluvčí Šárky Lapáčkové Beránkové předpokládá, že tam kalamitní stav ukončí ke 14:00. Pracuje na odstranění pěti poruch vedení vysokého napětí, bez proudu zůstává také asi 1000 odběratelů.

Se silným větrem a jeho následky se dál potýkají kromě energetiků i hasiči. Kvůli popadaným stromům či uvolněným střechám už dnes vyjeli na asi 70 míst. Vítr zkomplikoval i železniční dopravu. Většinu závad se podařilo dopoledne odstranit. Problémy jsou mezi dál Telčí a Třeští na Jihlavsku. Od Golčova Jeníkova na Vlkaneč už byl obnovený provoz po jedné koleji.

Orkán Sabine, který se dnes prohnal i Vysočinou, zaměstnal kromě záchranářů také operátory linek 112 a 150. Ti od dnešního rána přijímali hlášení o mimořádných událostech. A to nejen z našeho kraje.

Silný vítr zasáhl Vysočinu v pondělí ráno. Na řadě míst způsobil výpadky proudu a zkomplikoval dopravu. Poškodil mnohé střechy domů. V Rohozné na Jihlavsku zasáhl skoro padesátku nemovitostí. V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku zaznamenali meteorologové náraz větru o rychlosti 110 kilometrů v hodině. Na několika dalších místech měl rychlost před 90 kilometrů v hodině. Před silným větrem varují meteorologové i dnes.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky orkán, Sabine, počasí, hasiči, vítr, Vysočina, Kraj Vysočina, E.ON, Storm Ciara, okres Havlíčkův Brod, ČEZ, vichřice, okres Jihlava, Telč, Třešť, Golčův Jeníkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ORKÁN SABINE: E.ON odvolal na Vysočině kalamitní stav, v opravách pokračuje | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.