Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kůrovcová kalamita: Vysočina letos rozdělí mezi lesníky 30 milionů korun

Kraj Vysočina se letos chystá rozdělit 30 milionů korun mezi lesníky, kteří bojují s kůrovcovou kalamitou. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Připravovaný grantový program počítá s podporou například na zalesňování a ochranu mladého lesa. Jeho návrh krajská rada doporučila schválit zastupitelstvu kraje, které bude 11. února.

Další podporu pro lesníky bude podle náměstka kraj zvažovat podle toho, jestli bude žádostí o dotace víc, než bude možné uspokojit v prvním kole.

Podle předsedy Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) Františka Kučery dala vloni Vysočina lesníkům v porovnání s jinými kraji nejvíc peněz ze svých prostředků. Kraji Vysočina se podle Kučery také daří lesníkům proplácet podporu poskytnutou státem. „Je třeba říci, že řada krajů tuhle výplatu vůbec nestíhá," řekl František Kučera. Kůrovcová kalamita v lesích pokračuje, Kučera uvedl, že ministerstvo zemědělství už zařadilo téměř celé území Vysočiny mezi nejpostiženější oblasti v Česku.

Zřizování oplocenek ze dřeva či pletiva 

Vloni zjara nabídl Kraj Vysočina nestátním hospodářům na podporu hospodaření v lesích 7,5 milionu korun, poptávaná částka byla několikanásobně vyšší. Krajská samospráva nakonec mezi 474 žadatelů rozdělila 26 milionů. Kvůli velkému zájmu program ve druhé polovině roku zopakovala.

Na podzim pak přišlo 947 žádostí o dotaci za 66,5 milionu korun. Krajští úředníci žádosti postupně kontrolují. Radní kraje dnes doporučili zastupitelstvu schválit 249 žádostí za 14,6 milionu korun. Zbylé žádosti z loňska by mělo vedení kraje projednat v březnu.

Letošní program znovu počítá s dotacemi na zalesňování a výchovu lesa, včetně zřizování takzvaných oplocenek ze dřeva či pletiva. Určený je pro majitelé lesů na Vysočině nebo osoby, které v nich hospodaří. Nejvyšší možná dotace na projekt bude půl milionu korun.

Štítky lesy, kůrovec, dotace, Kraj Vysočina, les, František Kučera, Vladimír Novotný, ČSSD, Česko, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovcová kalamita: Vysočina letos rozdělí mezi lesníky 30 milionů korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.