Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na kaucích od řidičů policie na Vysočině vybrala zhruba 5 milionů korun

Policie na Vysočině uložila řidičům v posledních pěti letech na kaucích stanovených podle zákona o silniční dopravě přes 28 milionů korun, nejvíc v roce 2016. Loni kauce dosáhly zhruba pěti milionů. Ke kauci policie sahá především v případě zahraničních řidičů v situaci, kdy by se jinak jejich přestupek měl řešit ve správním řízení, sdělila mluvčí policie Dana Čírtková.

„U nich není příliš šance, že by se nám kvůli správnímu řízení vrátili, pokud ale přijedou, kauce se jim vrátí a zaplatí pokutu," řekla Dana Čírtková.

Kaucí podle zákona o silniční dopravě bylo loni uloženo 241. Dalších 13 v celkové výši 126 800 korun uložili dopravní policisté podle Čírtkové za porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Při 3145 loňských kontrolách užitkových a nákladních aut zjistili policisté 929 různých pochybení, nejčastěji špatný technický stav vozidel, překračování denního limitu doby řízení nebo nedodržení zákonné doby pro odpočinek, špatné upevnění nákladu či překročení jeho nejvyšší povolené hmotnosti. „Policisté v případech, kdy jde o závažná porušení právních předpisů, na místě rozhodují o uložení kauce ve výši 100 tisíc korun. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě," uvedla Čírtková. Ve správním řízení pak řidiči hrozí pokuta 10 tisíc korun a dopravci až půl milionu.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, policie, automobilová, 2019, Vysočina, TABULKA, kauce, Kraj Vysočina, správní řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kaucích od řidičů policie na Vysočině vybrala zhruba 5 milionů korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.