Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Svátky jsou podle záchranářů z Vysočiny klidnější než loni. Vyjížděli i kvůli kosti v krku u batolete

Asi tři desítky výjezdů k pacientům měli ke středečnímu poledni zdravotní záchranáři z Vysočiny. Vánoční svátky jsou podle nich prozatím klidnější než minulý rok. Loni na Štědrý den museli vyjet ke 142 případů, letošní 24. prosinec měli výjezdů 117, řekla zástupkyně vrchní sestry dispečinku krajské záchranné služby Martina Munduchová. Dvanáctihodinová pracovní směna jí začala ve středu v 7:00 stejně jako dalším třem kolegyním na operačním středisku, 12 lékařům a 54 záchranářům.

V jihlavské budově záchranářů, kde operační středisko sídlí, nechybí vánoční výzdoba, osvětlené stromečky ani cukroví či vánoční hvězda. Práce, nasazení a soustředění ale musí podle Munduchové zůstat stejné. „Nejde o úlevy, ale spíš ohledy. Kdo sloužil loni 24. v noci, rozhodně nebude mít noční službu na Štědrý den napsanou zas," řekla Martina Munduchová. Prostor na zkrácené směny ani nižší počet lidí ve službě podle ní není. Volajících je během vánočních svátků mírně víc než v jiné dny.

Vánoční atmosféra ale k záchranářům ve službě přeci jen dolehne. „Všimla jsem si, že kolegové z noční směny rozkrajovali jablíčka, měli tam hvězdičky, takže dobrý. A dnes k obědu si všichni donesli řízky a salát, zbytky ze štědrovečerní večeře," řekla včera Munduchová, zatímco se dispečinkem nesl zvuk známé pohádky. „Mít puštěnou veřejnoprávní televizi je povinné, abychom byli v obraze, kdyby se něco stalo, teď to má tu výhodu, že se vysílají hlavně pohádky," vysvětlila.

Štědrodenní rvačka

Lidé o vánočních svátcích volají záchranáře častěji kvůli interním potížím. Zejména u starších osamělých lidí to podle Munduchové může být vyvolané i stresem, které pro ně Vánoce znamenají. „V noci jsme vyjížděli i kvůli rvačce, takže emoce jsou asi na Štědrý den vypjaté různě," řekla Munduchová.

Stabilním důvodem výjezdů záchranářů o Vánocích jsou podle ní zažívací potíže. „A letos jsme vyjížděli i kvůli rybí kosti uvízlé v krku batolete. Nepamatuji se, že bychom u takové obtíže kdy zasahovali," řekla Munduchová, která u záchranářů slouží 20 let. Podle jejích kolegyň si lidé často poradí bez záchranářů a jedou rovnou do nemocnice. Ta jihlavská letos kvůli rybí kůstce v krku ošetřila šest pacientů. „Jeden pacient přišel již 23. prosince, tři na Štědrý den a dva zatím dnes ráno. Polovina z těch, kterým uvízla kost v krku, jsou dospělí, polovina děti," řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Záchranáři na Vysočině vyjíždějí k případům z 21 základen, na kterých je k dispozici 29 pozemních výjezdových skupin a jedna letecká. Loni měli více než 48 tisíc výjezdů. Od 24. do 26. prosince 2018 jich měli 503.

Vánoce na Vysočině: Kost v krku uvízla šesti lidem. Prvním štedrodenním miminkem je Nela

Štědrý den je za námi. A u několika lidí se neobešel bez zdravotních komplikací. Na jihlavské ORL ambulanci skončilo šest lidí, kterým uvízla kost v krku.

Autoři | Foto Drbna

Štítky zdraví, záchráři, Vánoce, Kraj Vysočina, Štědrý den, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svátky jsou podle záchranářů z Vysočiny klidnější než loni. Vyjížděli i kvůli kosti v krku u batolete | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.