Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Jak volila okresní města na Vysočině? Vítězné ANO nebylo první jen v Pelhřimově

Hnutí ANO, které vyhrálo krajské volby na Vysočině, získalo nejvíc voličských hlasů také ve čtyřech z pěti největších měst kraje. První nebylo jen v Pelhřimově, kde ho předčila kandidátka Společně se Starosty pro občany vedená dosavadním hejtmanem Vítězslavem Schrekem (ODS). Dostala tam 28,34 procenta hlasů, o 0,67 procenta víc než ANO.

ANO dostalo na Vysočině 34,77 procenta hlasů, v krajském zastupitelstvu obsadí 18 míst ze 45. Kandidátka Společně se Starosty pro občany, v níž je i ODS a TOP 09, je druhá se ziskem 21,7 procenta hlasů, zastupitelů bude mít 11.

V Pelhřimově měla z pěti okresních měst také výrazně nejlepší výsledek Sociální demokracie (SOCDEM), jejímž lídrem byl někdejší hejtman Vysočiny, lékař Jiří Běhounek, který je z Pelhřimova. Sociální demokracie dostala v tomto městě 16,79 procenta hlasů. Naopak v Havlíčkově Brodě, Jihlavě a Třebíči zůstal její volební zisk pod pěti procenty. V celém kraji dostala 5,65 procenta hlasů, bude mít tři zastupitele.

Lídr vítězného ANO Martin Kukla: Máme silný mandát k vyjednávání, vůči nikomu se nevymezujeme

Hnutí ANO s velkou převahou ovládlo krajské volby na Vysočině. S bezmála 35 procenty si zajistilo 18 křesel v krajském zastupitelstvo a získalo tak silný mandát pro vyjednávání s případnými koaličními partnery. Lídr hnutí Martin Kukla již potvrdil,...

Česká pirátská strana, která měla na Vysočině 4,55 procenta hlasů a ztratila tak všech sedm míst v krajském zastupitelstvu, se v pěti největších městech kraje dostala nad pětiprocentní hranici.

Lidovci měli největší podporu ve Žďáru nad Sázavou, kde je volilo 7,94 procenta lidí. Naopak v Havlíčkově Brodě a Jihlavě zůstala KDU-ČSL pod pěti procenty. Její celkový zisk v kraji byl 8,73 procenta, bude mít čtyři zastupitele.

ANKETA: Volby na Vysočině vyhrálo ANO, Piráti v zastupitelstvu končí. Jste spokojení s výsledkem?

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

Na Vysočině se do krajského zastupitelstva dostalo sedm kandidátek stan, hnutí a koalic. Nově bude zastoupená i SPD v koalici s Trikolorou a PRO. Díky 5,5 procenta hlasů má dva mandáty. Z pěti největších měst Vysočiny měla nejmenší podporu v Pelhřimově, kde dostala 3,55 procenta hlasů.

V Pelhřimově byla pod pěti procenty rovněž kandidátka Stačilo! s KSČM. V největších městech kraje uspěla nejlíp v Třebíči, kde ji volilo 7,33 procenta lidí. Celkově na Vysočině získala šest procent voličských hlasů a tři místa v krajském zastupitelstvu.

Poražení na Vysočině: Svědomí mám čisté, odvedli jsme maximum, říká lídryně Pirátů Hana Hajnová

Uplynulé krajské volby přinesly kromě vítězů i několik poražených. Největší propad v Kraji Vysočina zaznamenali Piráti. Dosud měli sedm krajských křesel, teď spadli na nulu. Ve volbách na Vysočině získali 6533 hlasů, dosáhli 4,55%, a skončili tak...

Starostové pro Vysočinu byli také nejúspěšnější v Třebíči, odkud je jejich lídr Adam Joura, dostali tam 15,54 procenta hlasů. V krajském zastupitelstvu bude mít tato kandidátka čtyři místa, v kraji měla stejný volební zisk jako lidovci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky volby, senát, kraje, města, okres, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak volila okresní města na Vysočině? Vítězné ANO nebylo první jen v Pelhřimově | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.