Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

Kandidátku do krajských voleb zatím na Vysočině podala tři politická uskupení

Krajský úřad na Vysočině zatím přijal tři kandidátní listiny politických stran a uskupení, které se chtějí účastnit podzimních krajských voleb. Další uskupení už ohlásila, že kandidátku půjdou registrovat, řekla ČTK za úřad Ivana Schimmerová. Před čtyřmi lety se do krajských voleb na Vysočině zaregistrovalo 16 kandidátek. Lhůta pro předložení kandidátek uplyne 16. července.

„Všichni to zřejmě nechávají na poslední chvíli. Zatím máme tři (kandidátky), což je docela málo. Z toho jsou dvě koalice," řekla Ivana Schimmerová. Svoji kandidaturu na Vysočině veřejně oznámilo osm stran či koalic. Kandidovat se naopak nechystá Moravské zemské hnutí, které před čtyřmi lety o místo v krajském zastupitelstvu usilovalo.

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu se uskuteční 20. a 21. září.

Před čtyřmi lety zvítězilo v krajských volbách hnutí ANO, získalo 18,48 procenta hlasů a deset křesel zastupitelů. Druzí Piráti těsně porazili koalici ODS a STO, která stejně jako Piráti získala sedm mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Lidovci skončili na čtvrtém místě před sociální demokracií. Získali 11,96 procenta hlasů, což jim vyneslo šest míst v zastupitelstvu. Stejného počtu zastupitelů dosáhli i sociální demokraté a Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED). Koalici vytvořilo uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

Volební účast byla 39,65 procenta. Hlasovat mohlo přijít 407 184 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky kraj, volby, kandidátky, kraje, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátku do krajských voleb zatím na Vysočině podala tři politická uskupení | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.