Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU

, aktualizováno 9. června 2024, 23:41

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když překročila 36 procent. Nejmenší účast byla v Karlovarském kraji a nejvyšší naopak v Praze. Před pěti lety přišlo 28,72.

České volby do Evropského parlamentu opět vyhrálo opoziční hnutí ANO, bude mít sedm europoslanců, o jednoho více než dosud. Lídr Andrej Babiš označil výsledek voleb za velké zadostiučinění. Novinářům řekl, že zástupci hnutí v pondělí poletí do Bruselu. Jednat chtějí o členství ve výborech či frakci. "Zítra jdeme do práce, takže nebudeme vlastně oslavovat. Máme všichni radost. Je to velké zadostiučinění. Makali jsme naplno," řekl krátce po oznámení výsledků Babiš. Zatím neví, v jaké frakci by mělo jeho hnutí v europarlamentu být. Podle něj jednání začnou v úterý.

Druhá skončila koalice vládních stran Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která bude mít šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly. Koalice Spolu dosáhla podle premiéra Petra Fialy (ODS) slušného výsledku, strany koalice se budou podle něj snažit, aby další volby vyhrály. Volby tak pro Spolu znamenají hlavně motivaci. Lídři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL pogratulovali k hnutí ANO, které v hlasování zvítězilo. Premiér v první reakci zmínil velkou volební účast, která podle něj ukázala, že evropským volbám přikládají Češi větší význam než dříve, což je dobře. Koalice bude mít šest europoslanců, o dva méně než dosud.

"Dosáhli jsme slušného výsledku. Nejsme ani nadšeni, ani zklamáni. Šest mandátů bylo minimální hranicí pro úspěch v těchto volbách," řekl Fiala. Volby podle něj poskytly stranám koalice zpětnou vazbu, kterou se budou snažit využít pro další volby. "Snili jsme o prvním místě, ale bereme s pokorou i to druhé," uvedl lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS). Stejně jako další poděkoval na tiskové konferenci voličům i pomocníkům v předvolební kampani.

Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, která při první účasti v eurovolbách získala dva mandáty. Stejný počet europoslanců bude mít koalice Stačilo! v čele s KSČM a koalice vládních Starostů, kteří si o jedno křeslo polepšili v porovnání s minulými eurovolbami v roce 2019.

Pohoršili si vládní Piráti, kteří budou mít místo dosavadních tří pouze jednoho evropského poslance. Podobně dopadla koalice opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou, která bude mít rovněž jen jednoho europoslance. SPD obhajovala dva mandáty.

Sociální demokracie se letos do Evropského parlamentu nevrátila, neprosadila se ani Paroubkova ČSSD, Rajchlovo PRO nebo Vrábelova ČR na 1. místě.

K letošním volbám do Evropského parlamentu přišlo v Česku 36,45 procenta oprávněných voličů. Je to nejvyšší účast od vstupu České republiky do Evropské unie. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta. 

Ve všech českých krajích byla letos volební účast vyšší než 30 procent. Nejvíc oprávněných voličů přišlo v Praze, a to 42,58 procenta. Naopak nejmenší zájem o volby byl v Karlovarském kraji, kde k urnám přišlo 30,21 procenta voličů.

Mandát v eurovolbách obhájilo 10 ze 14 znovu kandidujících europoslanců

Mandát v letošních evropských volbách obhájilo deset z dosavadních 14 europoslanců, kteří znovu kandidovali. Čtyři z nich na kandidátce koalice Spolu, tři za ANO, po jednom za komunisty, Piráty a SPD. Vyplývá to z informací, které dnes večer na tiskové konferenci k volbám řekl předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Z 21 dosavadních europoslanců za Českou republiku jich mandát neobhajovalo sedm. Za koalici Spolu znovu v Evropském parlamentu zasednou dva europoslanci, kteří v předchozích volbách kandidovali za ODS, a po jednom za TOP 09 a KDU-ČSL. Za ANO v Evropském parlamentu zůstanou všichni tři europoslanci, kteří o to znovu usilovali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, Evropský parlament, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.