Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Začal druhý volební den. Lídři stran si přejí účast vyšší než v minulých eurovolbách

Začal druhý den eurovoleb v Česku. Úderem osmé hodiny ranní se otevřely volební místnosti na posledních šest hodin. Výsledky budou jasné po nedělní jedenácté hodině večerní, kdy se mohou zveřejnit výsledky. V pátek odpoledne hlasovali i předsedové většiny sněmovních stran a prezident Petr Pavel. Doufají ve vyšší volební účast než před pěti lety, kdy vybralo 21 českých europoslanců 28,72 procenta voličů.

Pavel odevzdal hlas s manželkou Evou v Černoučku na Litoměřicku. Za úspěch by považoval účast nad 30 procent. Hlavní témata evropských voleb, jako je nelegální migrace, stav životního prostředí nebo konkurenceschopnost ekonomik, se dotýkají osobně každého, uvedl prezident. Lidé by proto podle něho neměli nechat za sebe rozhodovat jiné.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala volil v Brně. Míní, že se rozhoduje o tom, zda bude Evropa bezpečná a prosperující, nebo ji ovládnou populisté a extremisté. Věří také, že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) sestavila silnou kandidátku a že středopravá skupina, prosazující realistickou a rozumnou politiku, může být v Evropském parlamentu tou nejsilnější. Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová potom, co odvolila v Praze 9, řekla, že pokládá vítězství Spolu za dosažitelné. O výsledku podle ní mohou rozhodovat jen stovky hlasů.

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš volil s manželkou Monikou v Průhonicích u Prahy. Novinářům řekl, že za úspěch by pokládal vítězství a obhajobu nynějších šesti křesel hnutí v Evropském parlamentu. "Rozhoduje se o budoucnosti Evropy a není to žádné přehánění," zdůraznil. Volby Babiš pokládá, obdobně jako předseda dalšího opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, i za vyjádření postoje veřejnosti k Fialově koaliční vládě.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan, jenž volil v Kolíně, by považoval za úspěch jeho hnutí dvouciferný výsledek. Za zásadní témata označil bezpečnost a udržitelnost Evropy. "Už se opravdu přestaňme chovat, že je tady nějaký zlý Brusel, tu Evropu budujeme my, a já doufám, že si to uvědomí i voliči," poznamenal. Snahu opozice udělat z evropských voleb referendum o vládě je podle Rakušana nesmyslná.

Voliči si mohou vybrat budoucí europoslance z nabídky 30 stran, hnutí a koalic, které nominovaly více než 670 kandidátů. V minulých volbách získalo ANO šest mandátů, ODS čtyři, Piráti tři a TOP 09 dva, stejně jako SPD a KDU-ČSL. Po jednom mandátu získaly STAN a KSČM. Výsledky nynějších evropských voleb budou zveřejněny v neděli hodinu před půlnocí, po ukončení hlasování ve všech členských zemích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby do Evropského parlamentu, Evropa, ODS, TOP 09, Česko, Petr Pavel, Evropský parlament, Andrej Babiš, SPOLU, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal druhý volební den. Lídři stran si přejí účast vyšší než v minulých eurovolbách | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.