Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

První kolo voleb na Vysočině vyhrál Babiš. Takhle vyrovnaný souboj mě překvapil, říká hejtman Schrek

V Kraji Vysočina zvítězil v prvním kole prezidentských voleb bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému odevzdalo hlas 35,50 procenta voličů. Druhý je podle údajů Českého statistického úřadu generál ve výslužbě Petr Pavel se 31,47 procenta hlasů. Třetí je bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, kterou volilo 15,09 procenta lidí. K volebním urnám přišlo 72,54 procenta voličů, v roce 2018 to bylo v prvním kole 67,01 procenta.

Senátora Pavla Fischera na čtvrtém místě volilo 8,62 procenta lidí. Pátý skončil poslanec SPD Jaroslav Bašta, který získal 4,27 procenta. Šestý je senátor Marek Hilšer se 3,03 procenta hlasů. Sedmý podnikatel Karel Diviš dostal 1,39 procenta hlasů, osmý bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima 0,63 procenta hlasů.

Policie na Vysočině nemusela v pátek ani dnes řešit žádnou mimořádnou událost, která by souvisela s volbami. Uvedla to mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Je rozhodnuto. Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Po sečtení téměř všech okrsků je dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech...

„Vlastně mě překvapilo, že je to takhle vyrovnaný souboj dvou kandidátů," řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) k výsledku prvního kola volby. Podle něj dává prostor pro to, aby se voliči přiklonili k jednomu či druhému táboru. „Já se jenom trošičku obávám toho, jak to druhé kolo bude ze strany Andreje Babiše vypadat, protože jsme si to tady na Jihlavsku zažili už v senátních volbách," připomněl hejtman loňský ostrý střet v tomto senátním obvodu. Proti Miloši Vystrčilovi z ODS neúspěšně do Senátu kandidovala Jana Nagyová za ANO, s velkou podporou Babiše.

Výsledky voleb ukázaly, že ČR ještě není připravená na ženskou prezidentku, říká Danuše Nerudová

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, profesorka Danuše Nerudová, nakonec skončila na třetím místě. Ve svém štábu dala novinářům prostor na několik otázek. Ty se týkaly hodnocení proběhlé kampaně a také dalších plánů do budoucna.

Za velmi dobrou zprávu Schrek označil nadprůměrnou volební účast na Vysočině. Považuje to za signál o tom, že lidé z Vysočiny chápou svoji občanskou roli. „Že to pro ně je důležité, jakým směrem se bude Česká republika dál vyvíjet a že chápou, že role prezidenta je jedna z těch nejvýznamnějších," řekl Schrek.

Andrej Babiš dostal nejvíc hlasů ve čtyřech z pěti okresů Vysočiny. Petr Pavel se dostal na první místo jen na Jihlavsku.

Ve druhém kole plně podporuji Petra Pavla. Je potřeba spojit síly, aby byla republika v dobrých rukou, říká Pavel Fischer

V minulých prezidentských volbách po prvním kole třetí, nyní čtvrtý. U senátora Pavla Fischera však zklamání nepřevládá, na výsledcích vidí i pozitivní momenty. Pro druhé kolo už vyjádřil plnou podporu Petru Pavlovi a vyzývá ke spojení sil proti...

V roce 2018 na Vysočině v prvním kole Miloš Zeman získal 42,21 procenta hlasů, s ním postoupil do druhého kola s 24,53 procenta hlasů Jiří Drahoš. Při první přímé prezidentské volbě v roce 2013 byla na Vysočině volební účast v prvním kole 66,79 procenta. Pro Zemana v něm hlasovalo 32,43 procenta voličů. Do druhého kola s ním tehdy postoupil Karel Schwarzenberg ziskem 17,26 procenta hlasů.

Referendum v Dudíně 

Současně s prvním kolem prezidentských voleb se na třech místech v republice konala také místní referenda. Jedno z nich i na Jihlavsku, konkrétně v Dudíně. Zde se jednalo o možnost stavby domova pro seniory. 

Domov důchodců obyvatelé Dudína chtějí, vyplývá z výsledku víkendového referenda

Obyvatelé Dudína na Jihlavsku chtějí, aby se obecní úřad v tomto volebním období zabýval možností stavby domova pro seniory v této obci. V místním referendu, které se konalo s prvním kolem prezidentské volby, se pro tuto možnost vyslovilo...

Pro tuto možnost vyslovilo osmdesát šest lidí, tedy 74,14 procenta ze sto šestnácti odevzdaných hlasů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna / Jan Faltus

Štítky volby, prezident, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První kolo voleb na Vysočině vyhrál Babiš. Takhle vyrovnaný souboj mě překvapil, říká hejtman Schrek | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.