Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První den prezidentské volby je u konce. Svůj hlas odevzdala většina kandidátů i Zeman

První den prezidentské volby je u konce. Češi vybírali z osmičky kandidátů na Hrad. Kdo do volební místnosti nezamířil během pátku, má ještě šanci v sobotu mezi 8:00 a 14:00. Výsledky prvního kola prezidentské volby by měly být jasné během sobotního odpoledne.

Půjdete volit v prvním kole přímé volby prezidenta?

Celkem hlasovalo8 čtenářů

Hlas už odevzdal současný prezident Miloš Zeman, za nástupce chce někoho s velkými politickými zkušenostmi, řekl dnes novinářům. Hlasovali také někteří z kandidátů. Weby dvou z nich, Petra Pavla a Tomáše Zimy, dnes čelí hackerským útokům. Favoritem na výhru je podle sázkových kanceláří Pavel, na postup do druhého kola má u nich největší šance Andrej Babiš.

O hlasy voličů se ucházejí spolu s předsedou ANO a bývalým premiérem Babišem, bývalým vysokým představitelem české armády a NATO Pavlem a bývalým rektorem Karlovy univerzity Zimou také poslanec SPD Jaroslav Bašta, podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer a ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil.

Zeman chce člověka s politickými zkušenostmi

Zeman při hlasování v lánské škole na novinářský dotaz řekl, že nový prezident by měl mít hlavně velké politické zkušenosti. „Protože člověk, který v politice prakticky začíná a tyto zkušenosti nemá, je rizikem pro všechny občany, ale také sám pro sebe,“ uvedl. Vyjádřil přání, aby ten, kdo přijde do prezidentského úřadu po něm, nebyl automat na podpisy, aby to nebyl jenom ceremoniář, který každému uhne a každému vyhoví, aby to byl aktivní politik, který dokáže prosadit svůj názor. Zeman již dříve ve volbě podpořil Babiše.

Pavel odevzdal hlas v malé místnosti obecního úřadu v Černoučku na Litoměřicku, jeho cílem je postup do druhého kola a úspěch v něm. Chtěl by, aby současné prezidentské volby přinesly návrat ke komunikaci mezi lidmi a skupinami s rozdílnými názory, řekl novinářům. „Situace v zemi není dobrá. Hodně se štěpíme v názorech,“ řekl na dotaz, proč je důležité jít k volbám. Podotkl, že by různost názorů nevadila, kdyby skupiny s odlišnými postoji dokázaly spolu mluvit.

Pokud by Babiš neuspěl ve volbách, zůstane předsedou ANO

Babiš po hlasování v Průhonicích u Prahy uvedl, že by považoval za úspěch, kdyby postoupil do druhého kola. Pokud by ve volbách neuspěl, zůstane předsedou hnutí ANO. O sobě šéf největší opoziční strany řekl, že je jediný nezávislý kandidát. Babiš i Pavel do urny vhodili lístek se svým jménem, řekli, volební účast by podle nich mohla být vysoká.

Zima v pražské volební místnosti řekl, že věří ve svůj postup do druhého kola. Pozastavil se nad rozdělováním kandidátů na tři favority a ostatní, důvodem jsou podle něj jejich finanční možnosti. V Praze odevzdal hlas také Hilšer. Za úspěch by pokládal svůj postup do druhého kola, je ale realista, dodal.

Útok na weby kandidátů

Weby prezidentských kandidátů Pavla a Zimy jsou pod hackerským útokem. Pavlova mluvčí Eva Hromádková uvedla, že podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za útokem stojí ruská skupina NoName057. Zimův web stejně jako Pavlův čelily napadení od hackerů již ve středu.

Bookmakeři sázkových kanceláří favorizují Pavla, dnes dopoledne měl kurz na vítězství průměrně 1,43:1. Na Babišovu výhru je kurz 3,5:1, má ale nejnižší kurz pro první kolo, tedy jeho postup do druhého kola je podle bookmakerů nejpravděpodobnější. Kurz na Nerudovou klesl i na 20:1. Zbylá pětice kandidátů je podle sázkových kanceláří outsidery. Z informací společností pro ČTK vyplývá, že lidé na letošní prezidentské volby vsadí výrazně víc než před pěti lety.

První klidný den na Vysočině

Volby v Kraji Vysočina, respektive jejich první den, z pohledu policistů proběhly bez jakýchkoliv incidentů. „Dnes jsme v souvislosti s prezidentskými volbami nemuseli řešit žádnou mimořádnou událost ani žádné protiprávní jednání, které by souviselo s volbami," sdělila novinářům dnes ve 22 hodin Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/prezidentcr/

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První den prezidentské volby je u konce. Svůj hlas odevzdala většina kandidátů i Zeman | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.