Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé v karanténě budou moci prezidenta volit z auta. Kde na Vysočině budou drive-in stanoviště?

Za necelé dva týdny se budou v naší zemi konat prezidentské volby. Lidé, kteří budou v souvislosti s onemocněním covid-19 v izolaci nebo karanténě, mohou i pro tyto volby využít takzvané drive-in hlasování. To bylo poprvé možné při volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu na podzim v roce 2020.

První kolo prezidentských voleb připadá na 13. a 14. ledna 2023, případné druhé kolo pak na 27. a 28. ledna 2023.

Stanoviště pro drive-in hlasování, respektive volební stany, budou umístěna na dobře přístupných veřejných parkovištích ve všech okresních městech Vysočiny. 

„Volební stanoviště pro hlasování z auta budou otevřena ve středu 11. ledna 2023 od 8 do 17 hodin ve všech pěti okresních městech – Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou. V případě druhého kola bude drive-in stanoviště otevřeno ve stejných časech ve středu 25. ledna 2023," informovala novináře Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina s tím, že na konkrétním stanovišti pak smějí volit z auta pouze voliči s místem trvalého pobytu v příslušném okrese nebo ti, kterým byl vydán voličský průkaz.

Drive-on stanoviště v okresních městech Vysočiny

Volební stanoviště pro voliče s adresou místa trvalého pobytu na území okresu Havlíčkův Brod a pro voliče s voličským průkazem: Havlíčkův Brod, prostor (dvůr) mezi objektem Žižkova 34 (městská policie) a Žižkova 993 (bývalá hasičská stanice). 

Volební stanoviště pro voliče s adresou místa trvalého pobytu na území okresu Jihlava a pro voliče s voličským průkazem: nová budova Sociálního centra Kraje Vysočina, Jihlava, Rantířovská ulice. 

Volební stanoviště pro voliče s adresou místa trvalého pobytu na území okresu Pelhřimov a pro voliče s voličským průkazem: parkovací plocha u zimního stadionu v Pelhřimově (příjezd z ulice Křemešnická). 

Volební stanoviště pro voliče s adresou místa trvalého pobytu na území okresu Třebíč a pro voliče s voličským průkazem: parkoviště u tělocvičny Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa na ulici Otmarova v Třebíči. 

Volební stanoviště pro voliče s adresou místa trvalého pobytu na území okresu Žďár nad Sázavou a pro voliče s voličským průkazem: u sportovní haly TJ Žďár nad Sázavou, z. s., Jungmannova 1495/8, Žďár nad Sázavou. 

Voliči, kteří chtějí hlasovat prostřednictvím drive-in volby, musí na místě prokázat svoji totožnost platným občanským průkazem, cestovním pasem, služebním pasem, diplomatickým pasem nebo cestovním průkazem a dále doloží, že jsou osobou v karanténě nebo izolaci z důvodu onemocnění covid-19. „Volič může také přímo před volební komisí vyplnit a podepsat čestné prohlášení, že je v karanténě nebo izolaci," dodává Svatošová. 

Drive-on volby v roce 2020

V roce 2020, kdy v naší zemi bylo možné hlasovat metodou drive-in, se na vysočině zapojilo 259 voličů, dalších 50 voličů odevzdalo hlas ve 2. kole senátních voleb.

Voliči, kteří jsou v karanténě nebo izolaci, pobývají na území Kraje Vysočina a nemohou ze závažných důvodů využít možnosti hlasovat na drive-in stanovišti a budou chtít hlasovat v místě svého pobytu, se mohou obrátit na krajský úřad prostřednictvím telefonní linky 564 602 607. „Volič požádá krajský úřad o návštěvu zvláštní volební komise, přičemž hlasování v místě bydliště bude probíhat ve dnech 13. 1. 2023 od 8 do 22 hodin a 14. 1. 2023 od 8 do 14 hodin, v případě konání druhého kola volby bude hlasování probíhat ve dnech 27. 1. 2023 od 8 do 22 hodin a 28. 1. 2023 od 8 do 14 hodin," uzavřela Jitka Svatošová. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky volby, prezident, stanoviště, karanténě, drive-in, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v karanténě budou moci prezidenta volit z auta. Kde na Vysočině budou drive-in stanoviště? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.