Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VOLBY 2022: Velkochov a masokombinát tady nechceme, rozhodli Jemničtí v referendu

Ve čtrnácti obcích ČR společně s letošními komunálními a senátními volbami měli lidé možnost vyjádřit svůj názor také v místním referendu. V Kraji Vysočina se konalo referendum v Jemnici na Třebíčsku, kde obyvatelé rozhodovali o případné výstavbě velkochovu a zpracovatelského závodu drůbeže. Tento záměr obyvatelé Jemnice nakonec nepodpořili. Referendum, které zahrnovalo čtyři otázky, je platné a závazné.

Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona volit nejméně 35 procent oprávněných voličů. Aby se obec mohla výsledkem řídit, musí pak pro jednu z variant dát svůj hlas nejméně čtvrtina všech zapsaných voličů.

Do místního referenda se zapojilo 1938 voličů z celkového počtu 3229.

Co obsahovaly čtyři otázky? 

Referendum mělo čtyři otázky, voliči v nich vyjadřovali souhlas, či nesouhlas s tím, aby zastupitelé svými rozhodnutími bránili vzniku chovu dobytka, kdy by na jednom místě bylo ustájeno více než 200 dobytčích jednotek. 

V další otázce se řešilo to, zda mají zastupitelé umožnit změny územního plánu, které by vedly ke vzniku zemědělské výroby na více než hektarové ploše. Referendum bylo také o možnosti zřízení zpracovatelského závodu drůbeže s kapacitou přes 400 tun ročně. Čtvrtý bod referenda řešil to, zda mají zastupitelé činit všechny kroky k tomu, aby se plocha k zemědělské výrobě při Slavonické ulici územním plánem změnila na plochu umožňující i stavbu rodinných domů.

Referendum je výsledkem odporu, který ve městě vyvolal záměr společnosti Zeobs budovat v jeho okolí velkochovy a ve svém areálu také maso zpracovávat. Zastupitelé nejprve zvažovali, že referendum vyhlásí už před loňskými sněmovními volbami, pak se pro ně ale nevyjádřili. Odmítli i opakovaný návrh na konání referenda, o kterém nakonec letos v červnu rozhodl Krajský soud v Brně.

„Díky referendu u nás byla nadstandardní volební účast nad šedesát procent. Je dobře, že lidi přišli. Výsledky referenda potvrdily anketu z jara, kde už lidé jasně vyjádřili svůj názor," sdělil Drbně starosta Jemnice Miloň Slabý, který se záměrem jako jeden z mála zastupitelů nesouhlasil. Do letošních komunálních voleb vstupoval jako kandidát nového uskupení Pro Jemnici. V zastupitelstvu zůstává, Pro Jemnici má tři křesla.

Za účast v referendu Jemnickým poděkoval vítěz voleb a iniciátor odporu proti výstavbě továrny - uskupení Za dobrý život na Jemnicku. „Naše velké díky patří všem, kdo se zúčastnili referenda. Ať už hlasovali jakkoli, ukázali, že jim život zde v Jemnici není jedno. Zodpovědná starost o město a život v něm je tím, co nás spojuje," uvádí uskupení na svém webu.

Volební výsledky v krajském městě se kompletně sečetly až v pozdních večerních hodinách. Několik politických subjektů balancovalo na mezní hranici pěti procent, bylo to proto napínavé až do konce. Nyní je už jasné, že křesla v jihlavském...

„Jedním slovem peklo." 

Výsledky voleb v Jemnici kopírují poslední měsíce, kdy to mezi lidmi vře kvůli plánované výstavbě jatek a masokombinátu v těsném sousedství města. Jsou i odpovědí na postoj místních. Volby totiž vyhrálo politické uskupení Za dobrý život na Jemnicku, které se staví proti záměru podnikatele Josefa Koláře. Získalo šest mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu a šestadvacet procent hlasů.

Po třech mandátech v zastupitelstvu mají čtyři uskupení. A to Sdružení nezávislých kandidátů v Jemnici, Mladí za rozvoj Jemnice, Pro Jemnici a Občanská demokratická strana. „Jedním slovem peklo. Nejhůř, jak to mohlo dopadnout. Je to v podstatě remíza. Záleží na nás, ke komu se přidáme," okomentoval redakci Drbny David Chvátal z Mladí za rozvoj Jemnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny, Město Jemnice

Štítky volby, referendum, stavby, Jemnice, stavba, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Česko, Kraj Vysočina, okres Třebíč, Josef Kolář, Miloň Slabý, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Velkochov a masokombinát tady nechceme, rozhodli Jemničtí v referendu | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.