Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Za dobrý život na Jemnicku. S komunálními volbami zahýbal spor o masokombinát

Výsledky voleb v Jemnici kopírují poslední měsíce, kdy to mezi lidmi vře kvůli plánované výstavbě jatek a masokombinátu v těsném sousedství města. Jsou i odpovědí na postoj místních. Volby totiž vyhrálo politické uskupení Za dobrý život na Jemnicku, které se staví proti záměru podnikatele Josefa Koláře. Získalo šest mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu a šestadvacet procent hlasů.

Po třech mandátech v zastupitelstvu mají čtyři uskupení. A to Sdružení nezávislých kandidátů v Jemnici, Mladí za rozvoj Jemnice, Pro Jemnici a Občanská demokratická strana. „Jedním slovem peklo. Nejhůř, jak to mohlo dopadnout. Je to v podstatě remíza. Záleží na nás, ke komu se přidáme," okomentoval výsledky David Chvátal z Mladí za rozvoj Jemnice.

Spor o výstavbu masokombinátu a jatek, který rozdělil čtyřtisícové město, vyústil až k vyhlášení referenda. To se konalo právě nyní spolu s komunálními volbami. Nově zvolení zastupitelé se tak budou na jeho základě rozhodovat, jak s plány společnosti Rhea Holding naloží. O jeho výsledku budeme informovat.

Po jednom mandátu si v jemnickém zastupitelstvu rozdělí ANO 2011, KDU-ČSL a KSČM. V posledních komunálních volbách v roce 2018 v Jemnici vyhrálo SNK v Jemnici, které získalo osm mandátů. Následovala je ODS se šesti křesly, po dvou křeslech získali Mladí za rozvoj Jemnice, KSČM a KDU-ČSL. Jeden mandát připadl ANO 2011.

V Jemnici už se v neděli rozjela povolební vyjednávání, kdy bude potřeba sestavit jedenáctičlennou koalici.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky volby, komunální, referendum, masokombinát, spor, Jemnice, komunální volby, Josef Kolář, ODS, KSČM, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Za dobrý život na Jemnicku. S komunálními volbami zahýbal spor o masokombinát | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.