Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: V Jihlavě se odehrávalo velké drama. O složení zastupitelstva rozhodly jednotky hlasů

V Jihlavě se po deváté hodině večer nad volebními výsledky odehrávalo velké drama. Po sečtení 54 z 58 okrsků v krajském městě se totiž těsně nad potřebnou pětiprocentní hranici dostala kandidátka Jihlava srdcem. Nový subjekt změnil dosavadní předpoklady a předběžné odhady získaných mandátů.

V 37 členném zastupitelstvu by najednou kandidáti subjektu Jihlava srdcem získali hned dva mandáty. Doplnili by tak vítězné ANO s 13 mandáty (za 28,2 % hlasů), druhou koalici ODS a KDU-ČSL s 10 mandáty (22,7 %). Další tři strany by podle předběžných propočtů získaly 4 mandáty – jsou jimi SPD (10,0 %), STAN (9,4 %) a PiFo (8,3 %).

Po dvaceti minutách odevzdaly své výsledky další dva okrsky a Jihlava srdcem ze zastupitelstva opět vypadla. Jejich dva mandáty si po jednom rozdělily vítězné ANO a ODS.

Až do sečtení posledního okrsku, okolí ulic Malátova a 17. listopadu nebylo jasné, kdo zasedne v nově zvoleném zastupitelstvu. 27 604 hlasů pro postup do zastupitelstva nakonec nestačilo a pár minut po půl desáté bylo jasno. Jihlavské zastupitelstvo bude bez zástupců Jihlava srdcem. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, komunální, volič, hlas, výsledky, Jihlava, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Jihlavě se odehrávalo velké drama. O složení zastupitelstva rozhodly jednotky hlasů | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.