Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Na Vysočině se volí dva senátoři. Zatím vede Vystrčil a Strnad

, aktualizováno 24. září 2022, 20:18

Po odevzdání výsledků prvních obcí to vypadá na úspěšnou obhajobu obou dosavadních senátorů Miloše Vystrčila a Jaromíra Strnada. Průběžné výsledky ale oba kandidáty posílají pro potvrzení mandátu ještě do druhého kola, kde by se měli utkat s Jana Nagyová v prvním případě a Bohuslavem Procházkou nebo Kateřinou Daczinskou v druhém případě.

Jihlavský okrsek s číslem 52 obsahuje vysočinské oblasti Polensko, Jihlavsko, Třešťsko, Telečsko, a také Dačicko a Slavonicko v jihočeském kraji. Ve volbách v roce 2022 obhajuje svůj mandát za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) senátor a zároveň předseda Senátu Miloš Vystrčil. Mezi jeho pět vyzyvatelů patří lékař Václav Lhotský z SPD, ekonomka Jana Nagyová z hnutí ANO, advokát Tomáš Nielsen z PRO 2022 nebo ekonom a bývalý zastupitel Kraje Vysočina Josef Pavlík (zvolený jako člen hnutí ANO), který ale v těchto senátních volbách kandiduje jako nestraník za KSČM. Posledním kandidátem do Senátu je advokát Luděk Růžička ze strany DOMOV.

Okrsku 52 zatím vládne Vystrčil 

Akutálně je sečteno 96 % hlasů v obvodu 52, kde svůj post obhajuje předseda Senátu Miloš Vystrčil. Ten podle předpokladů vede, zatím získal 45,5 % procent. V Telči, kde je doma, ho volilo šedesát procent lidí. To znamená, že mu dali 1 207 hlasů. Druhé kolo senátních voleb se rýsuje pro Janu Nagyovou. Ta získala necelých jednatřicet procent dosud sečtených hlasů.

Volební účast u senátních voleb v obvodě 52 je 49,0 %. 

Arnolec, Ježená, Zbinohy, Brtnička, Dudín. To jsou obce, kde Jana Nagyová porazila Miloše Vystrčila. V dosud sečtených okrscích v okolí Telče je většinou vidět podpora stávajícímu předsedovi Senátu. Nejvíce Milošovi Vystrčilovi zatím fandili v Olší, kde získal přes 85 procent hlasů, a ve Vápovicích, kde mu voliči dali téměř 71 procent hlasů. Většinou se zatím jedná o souboj Vystrčil versus Nagyová. V Olšanech u Telče to je trochu jinak. Vyhrál Miloš Vystrčil, na třetí místo však kandidátku hnutí ANO odsunul Václav Lhotský. V Doupěti opět vyhrál Miloš Vystrčil, Jana Nagyová a Václav Lhotský získali shodný počet hlasů.

Jana Nagyová ve volebním štábu ANO

Průběžné výsledky okomentoval pro redakci Drbny i kandidát na primátora Jihlavy Radek Popelka. „Reálné je druhé kolo. Byli bychom rádi, kdyby do toho druhého kola šla z prvního místa. Tak uvidíme."

Situaci okomentovala i samotná kandidátka Jana Nagyová. „Jsem velice mile překvapena. Jednak relativně velmi vysokou účastí, která nebývá u senátních voleb úplně běžná, jednak aktuálně vysokým procentem hlasů. Z osobního pohledu to předčilo moje očekávání. Je to sledovaný souboj, co se Senátu týče." Na otázku týkajícíc se jejího postupu do druhého kola senátních voleb dodala: „Kampaň před druhým kolem již asi načrtnuta je, ale čekali jsme na výsledek voleb s ohledem na mnoho otazníků kolem mojí osoby.  Bylo velmi těžké odhadovat, jak se lidi zachovají. Jak je vidět, podpora je a je to úžasné. Jak bude vypadat kampaň, těžko říct. Příští týden máme velmi nabitý program nikoliv kampaní, ale v Praze u soudu. Nepředpokládám, že by mě v kampani opět provázel Andrej Babiš." 

Jana Nagyová ve volebním štábu ANO

Severní část Vysočiny pro Strnada

Kutnohorský okrsek s pořadovým číslem 40 zasahuje do severní části Kraje Vysočina. Konkrétně zahrnuje okolí měst Ledeč nad Sázavou, Světlá nad Sázavou, Golčův Jeníkov a severní a východní část Havlíčkobrodska a východní část Chotěbořska. Ve volbách v roce 2022 obhajuje svůj mandát za ČSSD a hnutí ANO senátor Jaromír Strnad (v letech 2010 a 2016 jen za ČSSD). Mezi jeho šest vyzyvatelů patří daňová poradkyně a nestranička za ODS Kateřina Daczická, manažer ve výrobě Antonín Dušek z SPD nebo starosta Vlašimi a nestraník za STAN Luděk Jeništa. Do Senátu kandidují také dětský lékař Bohuslav Procházka z KDU-ČSL, středoškolský učitel Jiří Reichel z KSČM a jaderný fyzik Jiří Strachota ze Svobodných.

Volební účast v senátním obvodu 40 je 44,1 %. 

Obvod 40 – Kutná Hora ovládá po sečtení 98 % hlasů Jaromír Strnad se ziskem 31,6 % hlasů. Do druhého kola do doprovodí Bohuslav Procházka se ziskem 20,5 %. V prvním kole tedy neuspějí jak Kateřina Daczinská (14,6 %), tak i Luděk Jeništa (14,1 %).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, Senát, výsledky, sčítání, senátor, Miloš Vystrčil, Jaromír Strnad, Kraj Vysočina, ANO 2011, Bohuslav Procházka, Senát Parlamentu ČR, ODS, KDU-ČSL, předseda senátu, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Na Vysočině se volí dva senátoři. Zatím vede Vystrčil a Strnad | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.