Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely

Je rozhodnuto. Volební místnosti napříč celou republikou se úderem druhé hodiny odpolední uzavřely. Lidé v pátek a sobotu rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu.

Vítězství v komunálních volbách obhajuje ze stran na počet obdržených hlasů hnutí ANO. Nejvíce obecních mandátů ovšem ze stran získala KDU-ČSL. Rovněž v senátních volbách mohou nejvíc ztratit lidovci, kteří obhajují vítězství v sedmi z 27 obvodů, kde se nyní volí.

Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. Mezi prvními voliči byli v pátek prezident Miloš Zeman a předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Volební komise nemusely řešit žádné zásadní problémy ovlivňující regulérnost voleb. Pouze například v Brně policie během nočních hodin obdržela zprávu o tom, že by mělo v několika místnostech docházet k manipulaci s volebními lístky. To se ale nepotvrdilo.

Naopak v Ústeckém kraji přijala policie v souvislosti s volbami několik oznámení, všemi se zabývá, nikoho zatím neobvinila, řekl mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Podle serveru Romea.cz se podezření na kupčení s hlasy objevilo v Krupce na Teplicku, v Teplicích a na sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem. Podezření na kupčení s hlasy se objevuje zejména ve vyloučených lokalitách v regionu při každých komunálních volbách.

Policie se zabývá také údajným účelovým nahlášením trvalého bydliště v Moldavě na Teplicku. Vedení obce vyškrtlo ze seznamu voličů téměř 50 lidí, předseda volební komise dnes řekl, že i je nechá volit. Starostka Lenka Nováková (Otevřeně k všem) řekla, že o aktuální situaci ohledně připuštění vyškrtnutých voličů informovala Státní volební komisi.

V jedenácti obcích je už nyní jasné, že nové zastupitelstvo nevznikne. Žádné uskupení v nich nesestavilo kandidátku a proto ministerstvo vnitra pověří řízením obcí správce.

V letošních komunálních volbách usilovalo o 61 798 mandátů 195 216 kandidátů, o 27 křesel v Senátu pak 178 kandidátů.

Volební účast na Vysočině

V některých jihlavských obvodech, kde se volí také nový senátor, byla účast po 13. hodině třetinová až padesátiprocentní. Obdobná byla v uvedený čas také v malých obcích, kde lidé vybírají ze stejného počtu kandidátů, kolik je míst v zastupitelstvu, platí to například pro Hladov, kde už před 11:00 přišlo volit 50 procent voličů. V pátek byla přitom účast v obcích s jednou kandidátní listinou výrazně menší než v městských obvodech.

Volby v Jihlavě

O 37 míst v městském zastupitelstvu Jihlavy se uchází 12 volebních uskupení, o dvě víc než před čtyřmi lety. Tři subjekty jsou v Jihlavě zcela nové - Jihlava srdcem, Spolek za zdravou Jihlavu a Malá strana velkých cílů. Před čtyřmi lety kandidovalo v Jihlavě deset subjektů, křesla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu si rozdělilo osm z nich.

Na celé Vysočině nás čeká sčítání 1 137 okrsků - nejvíce 120 se jich bude odevzdávat na jihlavském magistrátě. Celkem u nás v komunálních volbách o  6 070 mandátů usilovalo 14 669 kandidátů.

V jihlavských volebních komisích pracuje celkem 340 lidí. Ve většině volebních okrsků jsou šestičlenné, v okrscích s menším počtem voličů jsou čtyřčlenné. Krajská Jihlava má 58 volebních okrsků. 

Referendum v Jemnici 

Kromě komunálních voleb na části Vysočiny probíhaly také senátní volby a obyvatelé Jemnice na Třebíčsku hlasovali v referendu. To se týkalo případné výstavby masokombinátu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny, Tomáš Kaser | Zdroj ČTK, Twitter

Štítky senát, volby, referendum, obce, Vysočina, volební místnost, Jihlava, komunální volby, policie, ANO 2011, KDU-ČSL, Miloš Zeman, Kraj Vysočina, Petr Fiala, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.