Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: Na Vysočině kandiduje 70 procent mužů. V jedné obci stáhli celou kandidátku

Ještě více než čtyři hodiny můžeme rozhodovat o tom, kdo v dalších čtyřech letech usedne do městských zastupitelstev. Pojďme se ještě podívat na volby na Vysočině z hlediska věku, pohlaví a také dodatečných změnách na kandidátkách. Koho tedy (ne)můžeme volit v komunálních volbách na Vysočině?

Hned, jak do volební urny někdo vhodí první obálku s platným hlasem, je pro třetinu obcí rozhodnuto, jaké bude složení zastupitelstva. Celkem v 237 obcích (ze 703) v našem kraji totiž kandiduje jen jedno uskupení nebo je počet kandidujících jedinců stejný jako počet mandátů v zastupitelstvu jejich obce. Na Jihlavsku je tato situace ještě extrémnější, protože tady je už dopředu rozhodnuto skoro v polovině obcí - konkrétně v 57 ze 122.

U nejmladších kandidátů na hlasovacích lístcích je to jednoduché. Kandidovat se může od 18 let a poměrně velký počet osmnáctiletých také u nás v kraji o zastupitelský mandát usiluje. Celkem jich je 31.

Volební benjamínci 

Nejvíce benjamínků jde najít na Žďársku, kde jich je devět. Zatímco na Havlíčkobrodsku kandidují jen dva. Nejvýše postavení jsou tito nejmladší kandidáti tam, kde všichni kandidují jako jedinci, a formálně tak mají jedničku na své jednočlenné kandidátce. Ale i na vícečetných kandidátních listinách najdeme benjamínky vysoko, například ve Zdeňkově na Jihlavsku a Rožné na Žďársku jsou na druhém místě.

VOLBY 2022: Poslední volební den začíná. Češi rozhodují o složení městských a obecních zastupitelstev

Druhý den komunálních a senátních voleb začíná. Voliči v Česku dnes dokončí rozhodování o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Na třetině území republiky pak minimálně předurčí, kdo se stane jejich senátorem. V...

Ve Žďáře najdeme i toho nejstaršího kandidáta na Vysočině. Je jím třiadevadesátiletý Květoslav Lustig zapsaný jako číslo 26 za Koalici KSČM a SPOZ přímo ve Žďáře nad Sázavou. Havlíčkobrodsko má nejstaršího sedmaosmdesátiletého Miloslava Wasserbauera za KSČM ze Ždírce nad Doubravou. Na Jihlavsku primát nejstaršího připadá Jihlavě, kde za Žijeme Jihlavou kandiduje osmaosmdesátiletý František Prát. Pelhřimovsko má také svého nejstaršího kandidáta přímo v Pelhřimově. Je jím devadesátiletý Karel Jirsa (za KSČM).

VOLBY 2022: Senátní volby na Vysočině pohledem bookmakerů. Obhájci jsou favority

První kolo senátních voleb se uskuteční 23. a 24. září, druhé kolo o dva týdny později. Pokud některý z kandidátů získá hned v prvním kole nadpoloviční většinu, postupuje přímo do Senátu a druhé kolo se nekoná. Do druhého kola postoupí dva...

Celkem do zastupitelstev obcí, městysů a měst v Kraji Vysočina kandiduje 14 645 lidí z toho 10 423 mužů a 4 222 žen. Průměrný věk kandidátů je 46,4 let. Proto nepřekvapí, že nejvíce kandidátů je ve věkové skupině 45-49 let, konkrétně 16,3 %. Pod 20 let věku kandidátů je pouhého půl procenta a více než sedmdesátiletých téměř 5 %.

A koho nemůžeme volit? Odvolaných kandidátů v kraji je celkem 23. V Jihlavě jde třeba o sedmičku na kandidátce ČSSD a Levice Rostislava Krutiše, v Havlíčkově Brodě o desítku za KSČM Petra Korčáka. Na Pelhřimovsku v obci Mladé Bříště pak svou kandidaturu stáhla hned pětice jedinců a v Želivu byla stažena celá devítičlenná kandidátka Svobody a přímé demokracie (SPD). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, kandidát, věk, pohlaví, statistika, Vysočina, Kraj Vysočina, KSČM, okres Jihlava, Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Žďár nad Sázavou, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Na Vysočině kandiduje 70 procent mužů. V jedné obci stáhli celou kandidátku | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.