Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud rozhodl. V Jemnici bude kvůli případnému masokombinátu místní referendum

V Jemnici na Třebíčsku se musí v září s komunálními volbami konat místní referendum. Rozhodl o tom krajský soud, když návrh na konání referenda zastupitelé odmítli. Referendum je na téma omezení vzniku velkochovů a velkokapacitního masokombinátu, řekl starosta asi čtyřtisícového města Miloň Slabý (SNK) a potvrdil Karel Stober ze spolku Za lepší život na Jemnicku, který proti velkochovům a masokombinátu ve městě dlouho vystupuje.

„Jsme tomu rádi, je to potvrzení toho, že zastupitelstvo rozhodovalo nezákonně," řekl Karel Stober.

Podle Slabého chtělo město vyhlásit referendum už před loňskými sněmovními volbami. Byla to reakce na nespokojenost obyvatel města se záměry místní společnosti Zeobs z Rhea Holdingu podnikatele Josefa Koláře vybudovat u města velkochovy prasat a drůbeže a postavit v jeho areálu zpracovatelský závod. „Po určitých jednáních i s panem Kolářem došlo k tomu, že jsme to nakonec neschválili a referendum se nevyhlásilo," řekl starosta Miloň Slabý.

Komunální volby, které budou v Jemnici spojeny s místním referendem, se budou konat 23. a 24. září.

Petiční výbor ve městě dokázal získat dostatečný počet hlasů a letos na jaře znovu o referendum se čtyřmi otázkami požádal. Město získalo vyjádření právníků i ministerstva vnitra, podle kterých byly otázky nejednoznačné, nepřípustné, což by mohlo vést k neplatnosti referenda. Podle Slabého se proto zastupitelé znovu rozhodli referendum nevyhlásit. „A počítali jsme s tím, že to petiční výbor dá k soudu," řekl Slabý. Soud připustil všechny otázky a nařídil, že referendum musí být při komunálních volbách, pokud nebude v té době platit nouzový stav.

„Osobně bych byl rád, kdyby to proběhlo. Konečně se ukáže, jak lidé přemýšlí, a bude to i závazné," řekl starosta.

Kvůli velkochovům a masokombinátu už se ve městě konala anketa. Většina těch, kteří v ní odpověděli, byla proti. Převaha zastupitelů města přesto schvalovala kroky, které záměry zemědělské společnosti umožnily.

Zrušený chov prasat 

A jak by měl záměr konkrétně vypadat? Záměr společnosti bylo stavět u Jemnice vedle velkochovu kuřat i vepřín. Jemnice původně záměry schválila. Po dohodě s majitelem Josefem Kolářem ale rozhodnutí změnila, záměr chovu prasat je zrušený. Podle místostarosty Zdeňka Hoška (SNK) je to ze strany společnosti vstřícné gesto. „A je to i rozumné gesto, hlavou proti zdi se jít nedá," řekl již dříve Zdeněk Hošek. 

Nesouhlas s výstavbou 

Spolek Za dobrý život na Jemnicku, který s výstavbou dlouhodobě nesouhlasí, upozorňuje na možné zhoršení kvality podzemní vody po používání vyprodukovaného hnoje z chovů na pozemcích města. Aktivisté také rozporují přínos v podobě nových pracovních míst, protože podle nich budou provozy vysoce automatizované. Bojí se také zvýšené dopravy spojené s chodem masokombinátu. Se záměrem kromě spolku Za dobrý život na Jemnicku nesouhlasí i třeba Český svaz ochránců přírody. Obává se hlavně zvýšené dopravy ve městě a také šířícího se zápachu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky správa, soud, volby, referendum, obce, Jemnice, Miloň Slabý, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Josef Kolář, okres Třebíč, Zdeněk Hošek, Petiční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Český svaz ochrá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhodl. V Jemnici bude kvůli případnému masokombinátu místní referendum | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.