Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kandidáty do Senátu za Jihlavu zatím oznámily jen KSČM a ODS

V senátním volebním obvodu Jihlava zatím svého kandidáta do horní komory představily pouze KSČM a ODS, za kterou bude znovu kandidovat předseda Senátu Miloš Vystrčil. Ostatní oslovené strany, a které se vyjádřily, zatím svého kandidáta do Senátu nemají. Některé osobnosti, které jejich barvy hájily ve volbách před šesti lety, už kandidovat nebudou.

Platí to pro Helenu Vrzalovou z KSČM i pro Petra Paula, který byl před šesti lety kandidátem SPD a je krajským místopředsedou strany. Jeho strana podle něho není ani rozhodnutá, zda do zářijových voleb vlastního kandidáta postaví, variantou je i to, že by podpořili někoho jiného. Paul očekává, že o tom členové strany rozhodnou v červnu.

„Já bych o své kandidatuře uvažovat mohla, ale my potřebujeme kandidáta, který bude nadstranický, dokáže propojit levici. Protože tak, jak nám ukázala pravicová scéna, že když se spojí, dokáží to, co by sami nedokázali, tak se chceme o něco podobného pokusit s naším kandidátem. Já bych tento předpoklad nesplňovala," řekla Helena Vrzalová. Před šesti lety získala v prvním kole voleb 13,02 procenta hlasů. Do druhého kola poslali voliči proti Vystrčilovi Michala Stehlíka kandidujícího za KDU-ČSL.

V barvách KSČM se bude letos o senátorské křeslo ucházet Josef Pavlík z Havlíčkova Brodu, někdejší náměstek hejtmana za hnutí ANO.

Lidovci ani TOP 09 v obvodu 52 Jihlava vlastního kandidáta nenominují. V duchu volební koalice Spolu podpoří Miloše Vystrčila. Hnutí STAN chce jména kandidátů zveřejnit tento týden. Piráti svého kandidáta nepostaví, řekl za krajskou organizaci Jan Pošvář. „Do 30. března jsme sbírali podněty na volební obvod 52, a protože se nesešel žádný návrh, tak jsme ani žádné jednání nezahájili. Tudíž vlastního kandidáta stavět nebudeme," řekl Jan Pošvář. Možná ale budou rozhodovat o podpoře pro kandidáta jiných stran, pokud o to dotyčný bude stát.

O vlastním kandidátovi zatím neuvažují ani Moravané, za které se v roce 2016 o místo v Senátu ucházel Zdeněk Kučírek. Bez konkrétního kandidáta je zatím ČSSD, potvrdila její tajemnice Hana Andělová. Předpokládá, že se o jméně rozhodne až těsně před podáním kandidátky, což bude 19. července.

Volby v roce 2016

V senátních volbách, které se konaly v říjnu 2016, bylo v obvodu Jihlava devět kandidátů. Vystrčil získal v prvním kole 25,71 procenta hlasů a v kole druhém 53,37 procenta hlasů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, senát, kandidát, Vysočina, KSČM, Jihlava, Senát Parlamentu ČR, ODS, Miloš Vystrčil, Helena Vrzalová, Petr Paul, Svoboda a přímá demokracie, Jan Pošvář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidáty do Senátu za Jihlavu zatím oznámily jen KSČM a ODS | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.