Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2021: To nej z voleb na Vysočině. Na koho se čekalo? Kdo dostal jen jeden hlas?

Víkend, který je za námi, se v naší zemi nesl v duchu parlamentních voleb. Vítězem se stala koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09) se ziskem 27,79 % a 71 mandátů, druhé skončilo hnutí ANO 2011 (27,12 % a 72 mandátů), třetí místo patří koalici PirSTAN (15,62 % a 37 mandátů). Své zástupce bude mít v parlamentu ještě i SPD (9,56 % a 20 mandátů). Pod pětiprocentní hranicí skončilo hnutí Přísaha (4,68 %), ČSSD (4.65 %), KSČM (3,60 %) a třeba i koalice Trikolóra Svobodní Soukromníci (2,76 %). Letošní volby se značily vysokou volební účastí – v celé ČR k urnám přišlo 65,43 % voličů. Pojďme se podrobněji podívat na čísla a některé zajímavosti, které se odehrály ve volebních místnostech v Kraji Vysočina.

Kde byli nejvzornější voliči?

Volební účast v celém Kraji Vysočina, který má 704 obcí, se dostala na 68,93 %. To je nejvyšší účast od vzniku samostatného kraje, ve kterém se do Poslanecké sněmovny volilo poprvé v roce 2002. Nejvyšší volební účast v letošních sněmovních volbách byla zaznamenána v obci Horní Smrčné na Třebíčsku. Volit tam přišlo 93,62 procenta voličů. Ve voličském seznamu v Horním Smrčném bylo 47 lidí, 44 z nich přišlo k volbám. Platné byly všechny jejich odevzdané hlasy. Naopak nejmenší zájem o volby projevili lidé v Lidmani na Pelhřimovsku, kam k volebním urnám dorazilo 45,74 procenta voličů.

Voliči na Vysočině mohli vybírat celkem z 307 kandidátů, z toho bylo 199 mužů a 108 žen. Průměrný věk kandidátů na Vysočině byl 47,82 let. Voliči na Vysočině mohli vybírat z devatenácti kandidujících subjektů.

Nejstarší kandidáty na Vysočině šlo najít na kandidátce č. 22 (Moravané), šlo o devětasedmdesátiletou uklízečku Marii Balekovou a stejně starou skladovou referentku Jitku Bílenou. Oproti tomu nejmladšími kandidáty disponovala kandidátka č. 9 (Aliance pro budoucnost), kde šlo o jednadvacetiletou grafičku Dominiku Hokovou a stejně starého studenta Michala Martinka.

Co se týče velkých okresních měst – k volebním urnám přišlo nejvíce lidí v Pelhřimově – 69,9 %. Na druhou stranu nejmenší účast měla Jihlava, kde svůj hlas odevzdalo 66,95 procenta voličů.

Sečteno a odevzdáno do 30 minut

Volební místnosti se uzavřely v sobotu 9. října úderem 14. hodiny, poté začalo sčítání, které mají pokaždé na starosti členové volebních komisí. Na Vysočině měli nejrychleji sečteno a odevzdáno ve Zvolenovicích na Telčsku, výsledky odtud přišly chvilku před 14:30. V této obci byla volební účast 63,5 % a voliči dali nejvíce hlasů koalici SPOLU. 

Ve 14:45 byly známy i první výsledky z jihlavského okrsku (č. 44 - Kosov), s volební účastí 78,3 % zde s 21 hlasy vyhrála koalice SPOLU. Vysočina měla kompletně sečteno zhruba v 18:30, posledním okrskem, na který se čekalo, byly Přibyslavice na Třebíčsku (účast 74,42 %, vítězem se stalo hnutí ANO).

V Kraji Vysočina je již dobojováno a kompletně sečteno. Vítězem parlamentních voleb se stala koalice SPOLU (28 % hlasů), druhé skončilo hnutí ANO (26,73 %) následované koalicí PirStan (13,51 %). A pomalu už začíná být jasné, která jména náš kraj...

Rychle hotovo měli během sčítání v nejmenší obci v České republice - ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku. V seznamu je zde zapsáno 21 voličů, k volbám se dostavilo 17 z nich. Vítězem letošních voleb se zde stala koalice SPOLU (7 hlasů), ANO podpořilo pět voličů a tři lidé hlasovali pro ČSSD. Po jednom hlasu získalo SPD i koalice Pirátů a Starostů.

Volby v novém

Ve Zborné, která je částí krajského města Jihlava, se letošní sněmovní volby konaly poprvé v nové volební místnosti. Voliči přišli svoje kandidáty podpořit do nové hasičské zbrojnice dokončené v polovině letošního roku, stála asi 6,5 milionu korun. Doposud tam lidé volili v hospodě.

Povinná výbava: baterka a brikety

Stejně jako při loňských krajských a senátních volbách, musely být i letos volební místnosti vybavené dezinfekcí. Například jihlavský magistrát pro každý z okrsků připravil sady náhradních volebních lístků, úřední obálky, kancelářské potřeby. „Dokonce tam jsou i baterie u baterky, kdyby náhle nešla elektřina a bylo by potřeba si posvítit. Jednou se nám to v jedné okrajová části stalo, že nešla elektřina, ale nebylo to na dlouho," řekla Alena Holubová z krizového řízení jihlavského magistrátu. Do některých volebních místností bylo podle ní nutné navozit i dřevo a brikety, protože se v nich topí v klasických kamnech.

Více žen a nových tváří

Vysočina bude mít stejně jako v dosavadní Poslanecké sněmovně deset mandátů, čtyři z nich budou pro poslankyně. Doposud byla poslankyní na Vysočině jen Monika Oborná z hnutí ANO, která svůj mandát obhájila. Tu pak za ženy doplní Eva Decroix (SPOLU), Romana Bělohlávková (SPOLU) a Martina Lisová (SPOLU). Zvolenými poslanci pak jsou Vít Kaňkovský (SPOLU), Radek Koten (SPD), Josef Kott (ANO). Tito tři poslanci svůj mandát úspěšně obhájili. Nováčkem v Poslanecké sněmovně bude Martin Kukla (ANO), Drahoslav Ryba (ANO) a Lukáš Vlček (Piráti+STAN).

Kraj Vysočina již zná výsledky letošních parlamentních voleb. Nejvíce podpory od voličů dostala koalice SPOLU (28 % hlasů), druhé skončilo hnutí ANO (26,73 %) následované koalicí PirStan (13,51 %). A už je jasné, která jména náš kraj budou...

Vítězové a poražení

Nejvíce preferenčních hlasů na Vysočině obdržel lékař Vít Kaňkovský (10 096 hlasů), dále pak právnička Eva Decroix (8 596 hlasů). Třetí nejvyšší zisk hlasů má na svém kontě současný náměstek hejtmana Lukáš Vlček (8 074 hlasů). Na opačné straně stojí kandidát z Moravského zemského hnutí Vladimír Kříž, který v našem kraji jako jediný dostal pouze jeden preferenční hlas. „Nulu“ neměl nikdo.

Na Vysočině se najdou i obce, v nichž vyhrály „mimoparlamentní strany“, konkrétně to je obec Chýstovice na Pelhřimovsku (vítěz ČSSD díky 9 hlasům) a Horní Rožínka na Žďársku (vítěz Trikolóra Svobodní Soukromníci díky 16 hlasům).

Pátek i sobota bez policie

V pátek 8. října i v sobotu 9. října se volby v našem kraji obešly bez větších incidentů, které by vyžadovaly zásah policie. „První i druhý den voleb proběhl bez narušení veřejného pořádku a bez jakýchkoliv dalších incidentů,“ sdělila v sobotu po uzavření volebních místností Dana Čírtková, mluvčí policie na Vysočině.

Místní referendum ve Velkém Beranově

Voliči ve Velkém Beranově na Jihlavsku se kromě parlamentních voleb mohli zúčastnit také místního referenda, které se týkalo případné výstavby logistického centra společnosti Penny Market v katastru obce. Proti výstavbě centra bylo 561 hlasujících (70,7 %), pro výstavu se vyslovilo 232 lidí. V referendu hlasovalo 78,8 procenta oprávněných voličů, kterých bylo v obci 1052. „Referendum je platné a pro obec závazné," řekl starosta Milan Pulicar (nestraník).

Voliči ve Velkém Beranově na Jihlavsku se dnes kromě parlamentních voleb mohli zúčastnit také místního referenda, které se týkálo případné výstavby logistického centra společnosti Penny Market v katastru obce. Proti výstavbě centra bylo 561...

Chtěla jít volit, ale nemohla

Redakce Jihlavské Drbny během druhého volebního dne přinesla příběh lékařky Evy Kučerové, která bydlí na Jihlavsku a dodnes marně čeká na zaslání voličského průkazu. Pro Českou poštu má tato nespokojená žena, která nemohla jít volit, jasný vzkaz. „Jsem naštvaná a znechucená, že kvůli neschopnosti této instituce nemůžu jít k volbám zrovna teď, když mi to přijde docela zásadní," sdělila redakci Drbny Eva Kučerová.

Naštvání a znechucení. Tak popisuje svou situaci osmadvacetiletá lékařka Eva Kučerová, která nyní bydlí v Kroměříži a trvalé bydliště má v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Ve svém současném bydlišti chtěla jít volit, proto si, dle pravidel, minulý...


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Faltus

Štítky volby, průběh, výsledky, účast, volič, poslanec, 2021, Vysočina, Kraj Vysočina, koalice, ANO 2011, volební místnost, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Česko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: To nej z voleb na Vysočině. Na koho se čekalo? Kdo dostal jen jeden hlas? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.